28.4.2015

Elämän pienet ilot

En tiedä onko tämä ihan normaalia, vai olenko jotenkin päästä vinksahtanut tai ennenaikaisesti mummoutunut, mutta viherkasvit tuottavat minulle äärimmäisen paljon iloa. Päivittäin.

Rakastan niiden hoivaamista, aivan kuin ne olisivat pieniä lapsiani. Kastelen, siivoilen pois kuivuneet lehdet, vaihdan mullat vuosittain, lannoitan... Rakastan seurata niiden kasvua ja silloin tällöin ilmaantuvat kukat ovat ikään kuin lapsenlapsiani! Tommi tietää, kuinka sekaisin voin mennä "pelkistä" kasveista. Tahdon myös niitä aina lisää, vaikka kämppä alkaakin jo pian muistuttaa pientä viidakkoa. Onneksi tuo mies ei tajua, mikäli niitä kasveja ilmestyy pikkuhiljaa yksi kerrallaan huoneiden nurkkiin... :D

Keittiön ikkunalaudan kasveja voi myös syödä.
Erilaisia viherkasveja pikaisen laskutoimituksen mukaan mulla on 29 eri lajia. Näiden hoitoa tukevat muutamat kirjahyllyn kasvienhoito-oppaat sekä omat kirjanpidot sekä wordissa että excelin puolella. Kyllä, tiedän olevani hyvinkin järjestelmällinen.

Olohuoneen väripilkku on etualan isokirjopeippi (värinokkonen).
En ala tässä sen koommin luetteloimaan koko kasvistoani, vaan mainitsen muutaman, jotka ovat tuottaneet erityisen paljon iloa viime aikoina.

Minulla on marantakasveista jo pitkään ollut tämä nukkaraitamatti (Ctenanthe burle-marxii), joka on pysynyt vuosikausia suurinpiirtein samannäköisenä ja -kokoisena (mitä nyt pieniä kissan hampaanjälkiä ilmaantunut sinne tänne). Näiden nukkumattikasvien erikoisin ominaisuus on se, että ne ikäänkuin menevät kasaan yöllä ja nousevat taas pystyyn päiväsaikaan (siitä nimi).

Nukkaraitamatti (Ctenanthe burle-marxii)
Muutama viikko sitten toin Tallinnasta itselleni tuliaiseksi tämän saman kasviheimon alalajikkeen paavonnukkumatin (Maranta leuconeura erythroneura). Kasvi on hieman reppanan näköinen ja vasta kasvuvaiheessa, mutta kova se on juomaan ja uusia versojakin on tuloillaan!

Paavonnukkumatti (Maranta leuconeura erythroneura)
Tänään kuitenkin yllätys oli huikea, kun yllättäen huomasin tämän uuden mattini kukkivan! Mikä onnen päivä! Ei leenani ole koskaan kukkinut, vaikka muuten tuntuu kyllä viihtyvän! Kukat ovat aivan pikkiriikkiset ja kauniin vaaleanlilat. On tuossa näköjään tulossa aivan pian toinenkin! Jännää!


Toinen jokapäiväinen ihmetyksen aiheeni on tämä arkijuoru (Tradescantia albiflora), jonka sain pienen pienenä versona ja joka teki jo kitumiskuolemaa, mutta joka on nyt yllättäen ylösnoussut kuolleista ja versoo aivan mahdotonta vauhtia lisää! Vaihdoin kasvin vasta pari viikkoa sitten uuteen ruukkuun ja tuoreisiin multiin, mutta tällä vauhdilla minun pitänee istuttaa se vielä kerran isompaan kasvualustaan ennen kesää.

Arkijuoru (Tradescantia albiflora)
Myös jokunen viikko sitten hankkimani kodinonni (Soleirolia soleirolii) kuivui yhtäkkiä kasaan ja olin jo vähällä heittää koko kasvin roskiin, mutta yllättäen muutama verso lähti kasvamaan kuin Fenix-lintu konsanaan, eikä tälle kasvulle näy loppua! Ihanaa! En tosin ole vielä uskaltanut nyppiä kuivuneita oksia pois, etten vahingossa vahingoita tuota kasvavaa versoa.

Kuolleista noussut kodinonni (Soleirolia soleirolii)
Bonuksena vielä yksi kasvi, jonka näkeminen ilostuttaa varmasti jokaista! :)

Wanha kunnon leskenlehti (Tussilago farfara)
Mitäs olette lukijat mieltä, kiinnostaisiko jatkossa silloin tällöin lukea lajikohtaisia kasviesittelyjä ja hoito-ohjeita?

2 kommenttia:

  1. Satuin lukemaan kukka-aiheisia blogeja ja keskusteluita netistä ja vastaani tuli tämä blogi. Olen etsinyt kukkakaupoista ja puutarhoilta tuota nukkuleenaa (Stromanthe amabilis) enkä ole sitä löytänyt. Onko siitä mahdollista saada pistokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Onpa hassua että olet törmännyt blogiini, tervetuloa! :) Oma nukkuleenani on alunperin ihan päivittäistavarakaupasta peräisin, liekö ollut Prismasta tai Cittarilta, joten jännä jos et ole löytänyt sitä mistään! Toki voin lähettää vaikka postitse pistokkaita, mikäli ne vain matkasta selviävät, ellet satu asumaan/käymään Jyväskylässä? :) Jätä vaikka sun s-postiosoite, niin selvitellään!

      Poista