3.5.2015

Jyväskylän vappuviikonloppu

Niin se vappu tuli ja meni, ja pakko sanoa, että on kieltämättä hieman haikeat fiilikset, sillä tämä oli suurella todennäköisyydellä viimeinen vappuni opiskelijana. Vedin siis myös näillä näkymin viimeistä kertaa haalarit niskaan. Toki vappua tulen juhlistamaan jatkossakin, mutta itse juhlinnan luonne hieman muuttunee ja pääpaino luultavasti siirtyy vappuaatosta itse vappupäivän juhlintaan.
Vappulook
Jyväskylässä vappu alkaa perinteisesti vappuaattona Kirkkopuistosta, jonne suurin osa opiskelijoista (ja toki muitakin juhlijoita) kerääntyy kuuntelemaan musiikkia, puheita sekä seuraamaan samana päivänä kisatun Amazing Race Jyväskylän voittajien palkitsemista. Nämä kisan voittajat saavat myös kunnian lakittaa Minna Canthin patsaan, jonka yhteydessä kaikki muutkin juhlijat laittavat kollektiivisesti lakin päähän.


Vappukansaa.
Itse Minna Canth.
Taustalla Avar Aallon suunnittelema kaupunginteatteri.Tommin vappulook.
Tänä vuonna sää onneksi suosi sen verran, että päivä oli poutainen ja puistossa tarkeni viettää tunnin pari. Itse tosin siirryin hyvissä ajoin takaisin kotiin valmistautumaan loppuiltaa varten, sillä pidimme meillä vappunaamiaiset!

Tässä illan kuvasaldoa:


Talo tarjosi asun niille, joilla ei sitä ollut.
Dima ei osannut päättää kahden asun välillä.Illan emäntä.
Erä Aliasta.
Itse vappupäivänä Jyväskylässä onkin sitten enemmän järjestettyä hulinaa. Vappukulkue starttaa yleensä jo aamupäivästä, ja etenkin opiskelijoiden perinteenä on vallata harju kauttaaltaan. Parhaat paikat viedään jo aamupäivästä, ja harjulla on vuosien varrella ollut erinäisiä dj:tä ja esiintyjiä, ruokatarjontaa sekä tietenkin ainejärjestöt piknikeineen.


Vappukulkue vuosimallia 2013.
Harjujuhlintaa vuodelta 2013.

Kello kolme starttaa eräs Jyväskylän vapun erikoisuuksista: vanhojen autojen kulkue! Noin tunnin verran ohikulkijat saavat tilaisuuden ihastella toinen toistaan upeampia amerikanrautoja, kuplia, harrikoita ja tuunattuja klassikkoautoja vuosikymmenten varrelta. Minä rakastan kaikkea vanhaa, joten tämä kulkue on minulle jokavuotinen must see!

Tänä vuonna en itse käynyt harjulla, mutta onnekseni kulkue ajoi suoraan talomme edestä, joten katsoin autot näppärästi olohuoneen ikkunasta. Tässä kuitenkin hieman autosaldoa vuodelta 2013:Toki Jyväskylässä tapahtuu vapun tienoilla paljon muutakin. Jo legendaksi muodostunut baari Vakiopaine järjestää vuosittain perinteiset vapputanssit vappupäivänä. Kuuleman mukaan tunkua riittää, mutta en suosiosta huolimatta ole vielä kertaakaan ehtinyt muilta hulinoilta näihin tansseihin. Jospa ensi vuonna!

Suomen Tivoli puolestaan rantautuu jo viikko ennen vappua Hipposhallin kupeeseen, ja on siellä vielä puolisentoista viikkoa vapun jälkeen. Kuuleman mukaan paikka on erityisesti teinien suosiossa vappuaattona ja -päivänä. Mekin kävimme tänään Tommin kanssa pienellä päivälenkillä syömässä jätskit tivolissa, sillä en itse ollut vielä kertaakaan käynyt siellä, vaikka olenkin kaupungissa asunut jo vuodesta 2007...


Om nom nom.
Eräs pieni Jyväskylän kuriositeetti on myös harjun iltasoitto, joka soi koko kesän vappupäivästä alkaen syyskuun loppuun iltaisin klo 20. Iltasoittona kuullaan Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle, ja se on soinut joka kesä harjun Vesilinnasta käsin vuodesta 1976 lähtien. Aiemmin asuin ydinkeskustassa ja tuo trumpettisoitto kaikui vuosikausia harjulta suoraan parvekkeelleni, mutta nyt keskustan laitamille asti tuota soittoa ei ole vielä kuulunut, ehkä myös siksi että asuntomme on tässä suhteessa talon "väärällä" puolella. Ei sillä, ihana perinne joka tapauksessa!

Että sellainen vappu se! Huomenna taas paluu arkeen! :)

2 kommenttia:

  1. Tuo sun asu oli kyllä todella hieno ja voi miten paljon täällä tapahtuukin vaikka mitä!! :) Oma vappu oli vähän vähemmän tapahtumarikas, mutta oikein mukava silti :) Mukavaa alkanutta toukuuta <3

    VastaaPoista
  2. Siisti asu, uskottova toteutus kaikkine rusketuksineen. :D Täällä jenkeissä ei tunneta Vappua vaan Vappuviikonloppu on final exameja edeltävä, eli opiskelun täyteinen. No, ensi vuonna sit Suomeen vappuilemaan. :)

    VastaaPoista