3.6.2015

Teeman elokuvakesä

Minä kuulun niihin ihmisiin, jolle elokuvan katsominen on muutakin kuin vain viihdettä tai ajantappoa. Hyvä elokuva herättää tunteita ja ajatuksia, se avartaa maailmankuvaa ja parhaassa tapauksessa haastaa katsojan.

Katson elokuvia myös luultavasti keskivertokansalaista enemmän. Katson niitä yli genrerajojen, aikakaudesta toiseen. Parhaimmillaan olen katsonut seitsemän elokuvaa yhden päivän aikana, toisinaan taas saattaa mennä monta päivää, etten katso niitä yhtään. Varhaisin näkemäni elokuva on vuodelta 1902, viimeisin puolestaan tältä vuodelta. Yli sadan vuoden ajan meitä katsojia onkin hemmoteltu toinen toistaan uskomattomammilla teoksilla, joista monet ovat lähestulkoon elämää suurempia.

Elokuvat eivät ole minulle vain viihdettä, ne ovat harrastus. Ja kuten jokaiseen kunnon harrastukseen, myös tähänkin panostan, laajennan osaamistani ja tuntemustani sekä jaan kokemuksia muiden harrastajien kanssa.

Kas niin, tämän pienen epilogin jälkeen onkin hyvä siirtyä itse aiheeseen: Yle Teeman kesän elokuviin!

Kuva lainattu Yle Teeman sivuilta.
Myöhästyin nyt hieman tuon reissun ja sairastelun vuoksi Teeman leffakesän startista, joten maanantain film noir -klassikko Kiertotie (Detour, USA 1945) jäi esittelemättä. Jos kyseisen pätkän kuitenkin satuit katsomaan, onnitteluni, sillä kyseessä on mainio film noir ja erinomainen eritoten elokuvagenren aloittelijalle.

Kyseinen leffa kuitenkin tuli ja meni, joten siirrytään tuleviin kesäkuun leffoihin.

Ystäväni Jani on jo esitellyt erittäin kattavasti kesäkuun elokuvatarjonnan omassa blogissaan, joten en aio toistaa tätä. Sen sijaan aion poimia leffakesästä omat tärppini ja suosikkini, sekä itseäni kiinnostavat leffat.

KE 3.6. Elämän puu (Tree of Life, USA 2011) klo 21.55

Kohuttu ja ihmetelty elokuva on varmasti jokaiselle tuttu ainakin kuulopuheilta. Itse en ole suureksi häpeäkseni vielä tätä oudoksi luokiteltua Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen Palmun voittajaa nähnyt, joten tänään aion vihdoin korjata tämän virheen! Elokuva sijoittuu 1950-luvun Texasiin ja kertoo, noh, kevyesti elämän tarkoituksesta. Leffa on ilmeisen filosofinen eikä muistuta kuuleman mukaan mitään toista elokuvaa, joten mielenkiinnolla odotan mitä sieltä tulee! Aina elokuvan ei pidäkään käydä järkeen, vaan joskus niitä vain fiilistellään. O: Terrence Malick. N: Brad Pitt, Jessica Chastain, Hunter McCracken, Sean Penn.

SU 7.6. Buster Keatonin leffoja joka sunnuntai! Tämän kimaran aloittaa lyhytfilmi Poliisit (Cops, USA 1922) klo 18.00, jonka perään tulee Ruutia, räminää ja rakkautta (Our Hospitality, USA 1923) klo 18.18

Ah ihana Keaton! Mykkäelokuvien yksi suurimmista neroista ja visionääreistä jää turhan usein kollegansa Charles Chaplinin varjoon, ja aivan suotta! Ei sillä, fanitan kyllä molempia, enkä missaa yhtään tilaisuutta nähdä heidän elokuviaan! Keaton, aivan kuten Chaplinkin, ohjasi, näytteli ja tuotti suurimman osan elokuvistaan itse. Sen ajan huumori on tietenkin aivan erilaista kuin nykyään, mutta mikäli et ole yhtään mykkäkomediaa nähnyt, nyt on oiva tilaisuus laajentaa elokuvatuntemustasi!


Ensimmäisessä lyhärissä nuori mies saa suurkaupungin koko poliisivoimat peräänsä, kun huonekaluja hevoskärryillään rahtaavaa miekkosta luullaan pommeja viskovaksi anarkistiksi. Jälkimmäinen komedia kertoo miehestä, joka palatessaan kotiseudulleen joutuu keskelle sukuvihan melskettä ja vaaroja mutta myös rakastuu. O: Buster Keaton, Jack Blystone. N: Buster Keaton, Natalie Talmadge.


MA 8.6. Tien laulu (Pather Panchali, Intia 1955) klo 22.00

Minulla on yleensä tapana tarkistaa elokuvan tiedot ja käyttäjien antama arvosana IMDb:stä, mikäli elokuva ei ole entuudestaan tuttu. Niin tein tämänkin kohdalla, ja huimalla 8,3 pistemäärällä elokuva vakuutti minut: tämä pitää nähdä. Intialaisen elokuvaohjaajan Satyajit Rayn esikoiselokuva kertoo köyhän bengalilaisperheen elämästä 1900-luvun alussa Apu-pojan silmin nähtynä. Tämä on varmasti sellainen elokuva, joka haastaa katsojan ja avaa silmiä. Aina välillä on hyvä tarkastella elämää uusista näkökulmista. O: Satyajit Ray. N: Kanu Bannerjee, Karuna Bannerjee, Subir Banerjee

PE 12.6. Räsynukke (The Night of the Hunter, USA 1955) klo 21.00


No nyt lähti! Tätä leffaa on muuten etsitty kissojen ja koirien kanssa kirjastosta ja leffavuokraamosta toiseen tuloksetta, joten kun näin tämän Teeman leffalistassa teki mieleni hyppiä innostuksesta. Jännäriklassikko kertoo vaarallisen vinksahtaneesta huijarisaarnaajasta, joka pankkirosvon saalista etsiessään ajaa kaksi lasta pakomatkalle. O: Charles Laughton. N: Robert Mitchum, Lillian Gish, Shelley Winters.

LA 13.6. Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings, USA 1939) klo 21.20

Sodankylän elokuvajuhlien hengessä Teema näyttää sarjan elämää suurempia elokuvia. Ensimmäinen näistä on se minua kiinnostavin: seikkailuelokuva kertoo postilentäjistä Andien vuoristossa vaarojen, sumun ja rakkauksien keskellä. Ja hei, Cary Grant nyt on aina katsomisen arvoinen! Ohjelman esittelee Aki Kaurismäki. O: Howard Hawks. N: Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth, Richard Barthelmess.

SU 14.6. Kenraali (The General, USA 1926) klo 18.00

Mikäli missasit viikkoa aiemmin tulleet Keatonin leffat, nyt on kuulkaas sellaista herkkua luvassa, että tätä ei kannata missata! Kyseessä on Keatonin kuuluisin komediaklassikko ja myös ensimmäinen, jonka itse kyseiseltä herralta näin. Leffassa Keaton yrittää sisällissodan aikana pelastaa sekä tyttöystävänsä että veturinsa vihollisvakoojien käsistä. Sinänsä vakavan teeman läpi mennään kuitenkin huumorilla kohtauksesta toiseen. Yksinkertaisesti neroutta. O: Buster Keaton, Clyde Bruckman. N: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender.

14.6. Barbara (Saksa 2012) klo 19.20

Tämä elokuva kiinnostaa lähinnä historiallisen kontekstinsa vuoksi. Elokuva kertoo naislääkäristä, joka on joutunut kärsimään haettuaan maastamuuttolupaa 1980-luvun DDR:ssä. Syrjäisessä rannikkokaupungissa hän saa mahdollisuuden yrittää pakoa. O: Christian Petzold. N: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock.

TO 18.6. Koyaanisqatsi (USA 1982) 
klo 22.45

Godfrey Reggion ohjaama lumoava ja vangitseva dokumenttielokuva nähtiin jo Docventuresin ensimmäisellä kaudella ja lienee nykyään ajankohtaisempi kuin koskaan. Se kertoo ihmisestä, luonnosta, teknologiasta ja tasapainottomasta elämästä. Elokuva voi aluksi hämmentää, sillä siinä ei ole vuorosanoja vaan pelkkä kameran kuva, joka musiikin säestämänä ensin näyttää maailman kauneuden ja sitten sen tuhon. Itse jäin kuitenkin lumoutuneena television ääreen, ja dokkari todistaa, että kuvat ovat toisinaan voimakkaampia kuin sanat. Eeppisen musiikin tähän sanattomaan kulttielokuvaan sävelsi Philip Glass, ja sen hokema koyaanisqatsi jää varmasti soimaan päähän pitkäksi aikaa. O: Godfrey Reggio.

PE 19.6. Mykkä leffa (Silent Movie, USA 1976) klo 21.00

Mel Brooks! Tarvitseeko enempää edes sanoa! Komedian monitaiturin vähemmän tunnettu klassikko on lähes sanaton komedia kolmesta artistista, jotka aikovat tehdä ensimmäisen suuren mykkäelokuvan vuosikymmeniin ja etsivät supertähtiä mukaan. Leffa kulkee muuten myös nimellä Pähkähullujen paratiisi. O: Mel Brooks. N: Mel Brooks, Marty Feldman, Dom DeLuise.

LA 20.6. Juhannusspesiaali: Marlene Dietrich!

Teema hellii saksalaiskaunottaren faneja. Ohjaaja Josef von Sternberg lumoutui itsekin klassisesta näyttelijättärestä niin paljon, että he tekivät lopulta yhdessä seitsemän elokuvaa kuudessa vuodessa. Tässä niistä kolme!

Marokko (Morocco, USA 1930) klo 20.00

Tämä on näistä kolmesta elokuvista ainoa, jota en ole vielä nähnyt, joten pitäähän tämä tilaisuus käyttää hyväksi! Romanttista eksotiikkaa henkivä elokuva kertoo kapakkalaulajattaresta ja muukalaislegioonalaisesta, jotka rakastuvat Saharan liepeillä. O: Josef von Sternberg. N: Marlene Dietrich, Gary Cooper.

Shanghain pikajuna (Shanghai Express, USA 1932) klo 21.28

Seikkailuelokuvassa salaperäinen Shanghai Lily osuu entisen rakastettunsa kanssa samaan junaan matkalla sisällissodan repimän Kiinan halki. Elokuva on aikakauden huomioonottaen yllättävän rohkea, ja Lee Grames nappasi muuten kuvauksesta Oscarin. O: Josef von Sternberg. N: Marlene Dietrich, Clive Brook.

Intohimojen keisarinna (The Scarlet Empress, USA 1934) klo 22.47

Katariina Suuren kiehtova tarina saksalaisprinsessasta Venäjän hallitsijaksi visuaalisesti hurjana Hollywood-tulkintana. Tämä leffa lienee lähinnä Marlene-faneille tai historiasta kiinnostuneille, sillä elokuvana tämä ei ollut kummoinen. Tosin itse keisarinnan tarina oli kyllä mielenkiintoinen! O: Josef von Sternberg. N: Marlene Dietrich.

SU 21.6. Hyppyä, soutua ja rakkautta (College, USA 1927) klo 18.00

Buster Keaton kruunaa taas sunnuntain! Komedia lukutoukan maineen saaneesta opiskelijasta, joka tyttöystäväänsä miellyttääkseen haluaa päteä urheilijana ja yrittää löytää oman lempilajinsa. Tätä en olekaan vielä nähnyt, joten ehdottomasti katsottava! O: James W. Horne. N: Buster Keaton

PE 26.6. Jäähyväiset kummisedälle (A Bronx Tale, USA 1993) klo 21.50

Niin kauan kuin muistan, olen rakastanut laadulla tehtyjä mafiaelokuvia aina Kummisedistä Mafiaveljiin. Tämä elokuvan on kuitenkin jostain syystä jäänyt minulta näkemättä. Elokuva kertoo Bronxissa asuvasta amerikanitalialaisesta bussikuskista ja hänen pojastaan, joka ystävystyy korttelin mafiapomon kanssa. Elokuva on kasvutarina pojan näkökulmasta kahden auktoriteetin, isänsä ja mafiapomon, välissä. Paljastaakohan leffan nimi kenties jo liikaa itse elokuvasta? Ohjaajana muuten toimii Scorsesenkin opissa itse ollut De Niro. O: Robert De Niro. N: Robert De Niro, Chazz Palminteri.

LA 27.6. Breakfast Club (USA 1985) klo 21.50

Mikä nostalgiatrippi! Tämä pitää nähdä ihan vain legendaarisuutensa vuoksi ja samalla ehkä testaten, että vieläkö leffa toimii teinivuosien jälkeenkin. Ja olihan tässä myös loistava soundtrack! 1980-luvun rakastetuin teinileffa kertoo viidestä erilaisesta ja toisilleen vieraasta lukiolaisesta, jotka joutuvat yhdessä kuluttamaan lauantaita jälki-istunnossa. O: John Hughes. N: Emilio Estevez, Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Ally Sheedy.

SU 28.6. Laivakalle nuorempi (Steamboat Bill Jr., USA 1928) 
klo 18.00

Kesäkuu onkin hyvä päättää toiseen Keatonin suurimmista komediaklassikoista. Huikeaan myrskyjaksoon huipentuva komediaklassikko jokilaivan ärjystä kipparista ja hänen tohelosta pojastaan, josta ei saa miestä edes tekemällä. Tiesittekös, että Keaton teki kaikki ilmiömäiset stunttinsa itse ja mursi kerran jopa niskansa? Kiinnittäkää tässä leffassa huomiota eritoten näihin akrobaattisiin suorituksiin! N: Buster Keaton. O: Charles F. Reisner.


No niin, eiköhän näillä ole hyvä aloittaa! :) Palataan heinäkuun leffoihin sitten lähempänä ajankohtaa, sillä siellä on tulossa taas sellainen litania laatuelokuvia, että huhhuh!

Kaikki Yle Teeman kesän elokuvat löydät täältä.

Bongasitko itse tuosta listasta jotain kiinnostavaa? Entä millaisia elokuvia yleensä tykkäät katsoa? Olisi mukava kuulla kommentteja teidän lukijoiden leffamausta! :)

Ave

2 kommenttia:

  1. Komeasti sait meikäläisestä poiketen nuo tuotantoinfot leffojen loppuun, yliopisto-opislelulla on pakko olla tähän joku yhteys! Tree Of Life täytyy varmaan tänään taas ihmetellä läpi ennen loikkaamista yli genrerajojen uutukaisen Film Noir -boksini kimppuun vaikkei sieltä Detouria löydykään. Mikä on Ave sun suosikki-noir? Itse tykkään D.O.A.:sta ja juuri Detourista Ann Savagen vuoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Kuollut saapuessaan on kyllä loistava, samoin toki Detour! Oma lempparini lienee Kolmas mies tai Epäilyksen varjo, mut Muukalaisia junassa on mainio myös! Lasketaanko Rififi film noiriks? Ryöstökohtaus on kutkuttavan hyvä! Mitäs kaikkea sun film noir -boksista löytyy? Jos vaikka nappaisin sen joskus lainaan. :)

      Poista