1.7.2015

Teeman elokuvakesä: heinäkuu

Huppista, jopas hurahti kesäkuu ohi niin äkkiä, että melkein jo unohdin antaa heinäkuun leffatärpit! Edellisen leffatärppipostauksen tapaan esittelen omat suosikkini, sekä itseäni eniten kiinnostavat leffat Teeman tarjonnasta.

Joten tässä ne tulevat, Yle Teeman elokuvakesän heinäkuun tärpit!


KE 1.7. Nawalin salaisuus (Incendies, Kanada 2010) 
klo 22.00


Nyt on kuulkaas sellainen leffa tarjolla, että oksat pois! Tätä olen suositellut joka kerta ystävilleni sekä myös asiakkaille ollessani töissä FilmTownilla, kun he ovat halunneet katsoa voimakkaan, tunteitaherättävän laatuelokuvan. Luonnollisesti tämä ei ole heikkohermoisille, mutta lopussa jokainen katsoja on varmasti yhden ajatuksiaherättävän kokemuksen rikkaampi. HUOMIO HUOMIO, tämä tulee siis jo TÄNÄÄN KESKIVIIKKONA! Ei kannata missata!

Ai niin ja itse juoni, kopioin sen nyt vain tylsästi tuolta Teeman omalta sivulta: Nawal Marwanin kuollessa hänen lapsensa saavat tehtäväkseen palata Libanoniin ja kohdata äitinsä tarkoin varjellut salaisuus. O: Denis Villeneuve. N: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette.


PE 3.7. Huijarit (The Grifters, USA 1990) 
klo 22.00

Tätä leffaa en ole nähnyt, mutta pienen googlettelun jälkeen kiinnostuin. Kyseessä on ilmeisesti erään sortin moderni film noir-kulttiklassikko. Siinä on jo mainittu kolme sanaa, jotka saavat minut kiinnostumaan elokuvasta kuin elokuvasta. :D Tämä rikosjännäri kertoo ammattihuijareista, joiden läheisimpiä ihmissuhteita alan armoton todellisuus koettelee. O: Stephen Frears. N: John Cusack, Anjelica Huston.SU 5.7. Kesäleski
(The Seven Year Itch, USA 1955) klo 18.00

Tiedättekö sen kuuluisan kohtauksen, jossa Marilyn Monroe kävelee vahingossa tuuletusritilän päältä ja helmat heiluvat? Se on juuri tästä kyseisestä leffasta. Kaunottaren kuuluisimpiin elokuviin lukeutuva komedia kertoo aviomiehestä, joka jää yksin kaupunkiin perheen lähtiessä kesälomalle ja alkaa hullaantua yläkerran kaunottareen. Taattua Monroeta. O: Billy Wilder. N: Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes.MA 6.7. Punaiset ja valkoiset (Csillagosok, katonák, Unkari 1967) klo 22.00

Tämä elokuva itse asiassa minun on pitänyt katsoa jo aiempina esityiskertoina, mutta joka kerta se on jäänyt väliin, joten nyt aion kyllä vihdoin katsoa sen! En ole muistaakseni koskaan nähnyt yhtään unkarilaista elokuvaa, ja kaiken lisäksi aihekin on mielenkiintoinen. Teeman oma kuvaus: Sodan ja vallankumouksen sattumanvaraista kaaosta geometrisella tarkkuudella kuvaava elokuva unkarilaisista kommunisteista Venäjän sisällissodassa vuonna 1919. O: Miklós Jancsó. N: József Madaras, Tibor Molnár, András Kozák.


Ps. Tässä välissä huomautan, että mikäli haluat katsoa todella oudon, kieron ja jopa hieman ällöttävän piirretyn, niin torstaina 9.7. tulee Bellevillen kolmoset (Les triplettes de Belleville, Ranska 2003) klo 22.00. Mut hei muista, minä varoitin.


PE 10.7. Yö ilman armoa (The Night of the Following Day, USA 1969) klo 21.00

Aah, ihana Marlon Brando! Aina hyvä syy katsoa leffa! Kulttijännärissä joukko rikollisia sieppaa nuoren perijättären lunnasrahojen toivossa mutta ryhmä alkaa hajota sisäisiin erimielisyyksiin. O: Hubert Cornfield. N: Marlon Brando.


MA 13.7. Kamarineidon päiväkirja (Le journal d'une femme de chambre, Ranska 1964)
 klo 22.00

Ainoa näkemäni Luis Buñuelin elokuva on Andalusialainen koira, joten olenkin jo jonkin aikaa halunnut tutustua herran tuotantoon hieman paremmin. Tämä leffa kertoo kamarineidosta, joka ottaa pestin maalaiskartanosta ja saa tutustua isäntäväen mitä oudoimpiin kummallisuuksiin. O: Luis Buñuel. N: Jeanne Moreau, Michel Piccoli.


KE 15.7. Muna (Yumurta, Turkki 2007) 
klo 22.00

Tämä kolmiosainen leffasarja kuulostaa niin jännän erilaiselle, että tarkoitus olisi katsoa niistä jokainen! Enpä muista myöskään katsoneeni koskaan yhtään turkkilaista elokuvaa. Nyt on aika laajentaa leffatuntemusta!
Leffatrilogian ensimmäinen osa: Yusufin tarina 1/3. Epäonnistunut runoilija matkaa kotiseudulleen äitinsä hautajaisiin. Surutalossa odottaa Yusufia menneisyyden haamut ja niiden kohtaaminen. O: Semih Kaplanoglu.


TO 16.7. Terraferma (Italia 2012)
 klo 22.00

Tästä leffasta olen monesti kuullut, mutten ole vielä sitä nähnyt, joten pääsee mun check-listalleni. Sisilialaista kalastajayhteisöä kuvaava draama kertoo rajuista muutoksista perinteissä ja arkielämässä turismin ja laittomien venepakolaisten ristipaineessa. O: Emanuele Crialese. N: Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Beppe Fiorello


LA 18.7. Rififi (Du rififi chez les hommes, Ranska 1955)
 klo 21.00

Tässä teille erittäin mainio film noir, joka lukeutuu suosikkeihini! Oiva aloitus tyylilajiin tutustumiselle! Puolen tunnin sanattomasta ryöstöjaksosta kuuluisa rikoselokuvan helmi kertoo ystävyksistä, jotka alkavat suunnitella murtoa pariisilaiseen jalokiviliikkeeseen. O: Jules Dassin. N: Jean ServaisCarl MöhnerRobert Manuel.


SU 19.7. Yks' kaks' kolme (One, Two, Three, USA 1961)
 klo 18.00

Tätä leffaa en ole nähnyt, mutta Ylen kuvaus vakuutti minut: Hillitön komedia jaettuun Berliiniin saapuvasta jenkistä, joka yrittää myydä Coca-Colaa venäläisille ja estää pomonsa tytärtä naimasta kommunistia. O: Billy Wilder. N: James Cagney.


MA 20.7. Ugetsu – kalpean kuun tarinoita (Ugetsu monogatari, Japani 1953)
 klo 22.00

Olen viime vuosina innostunut katsomaan japanilaisia klassikkoja. Tästä leffasta olen kyllä kuullut, mutten ole sitä vielä nähnyt. Mestariohjaajan kuuluisin teos on humanistinen runoelma savenvalajan ja hänen soturiksi haluavan lankonsa perheistä maata ravistelevan sisällissodan keskellä. O: Kenji Mizoguchi.


KE 22.7. Maito (Süt, Turkki 2008)
 klo 22.00

Jatkoa turkkilaiselle leffatrilogialle: Yusufin tarina 2/3. Nuorukainen myy torilla äitinsä valmistamia tuorejuustoja ja haaveilee runoilijan urasta - ja poispääsystä tukahduttavasta ympäristöstä. O: Semih Kaplanoglu.


TO 23.7. Pianisti (The Pianist, Ranska 2002)
 klo 22.00

Mikäli et jostain syystä ole vielä tätä koskettavaa mestariteosta nähnyt, niin nyt on kyllä aika katsoa! Kolmella Oscarilla palkittu elokuva puolanjuutalaisen säveltäjän ja pianistin Wladyslaw Szpilmanin selviytymisestä II maailmansodan kauhuista ja vainoista. O: Roman Polanski N: Adrien Brody.


MA 27.7. Tehtävänä murha (Koroshi no rakuin, Japani 1967)
 klo 22.00

Toinen heinäkuun japanilaisista leffoista! Kohtalokkaaseen naiseen törmännyt palkkamurhaaja pakenee henkensä edestä hämmentävän omaperäisessä, unenomaisella logiikalla toimivassa rikosjännärissä. O: Seijun Suzuki.


KE 29.7. Hunaja (Bal, Turkki 2010)
 klo 22.00

Leffatrilogian päätös: Yusufin tarina 3/3. Pieni Yusuf ja hänen perheensä elävät luonnon antimista. Hunajankerääjä-isän katoaminen muuttaa kaiken. O: Semih Kaplanoglu.


PE 31.7. Lihan värinä (Carne trémula, Espanja 1997)
 klo 21.00

Olen aina rakastanut Almodóvarin kutkuttavan kieroa ja mustaa huumoria. Olenkin nähnyt ison osan mestarin tekeleistä, mutta jostain syystä tämä on jäänyt niistä väliin. Siispä aika korjata tämä virhe! Ruth Rendellin romaaniin löyhästi perustuvassa kolmiodraamassa Victor menettää sydämensä Elenalle mutta joutuu vankilaan ammuttuaan poliisia, josta tulee Elenan aviomies. O: Pedro Almodóvar. N: Javier Bardem, Francesca Neri.


Huhhuh, kylläpä on taas sellaista tarjontaa luvassa, että morjens! Mitä leffoja sinä bongasit tuolta tärppilistasta, tai jäikö jokin suosikkisi mainitsematta? Tuleehan siellä heinäkuun aikana tosiaan myös esim. Pirulliset, PoikamiesboksiKovaotteiset miehet, Vanishing point...

Antoisaa leffakesää!

Ave

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti