22.7.2015

Valmistujaispäivän menu

Kuten jo edellisessä valmistujaispostauksessa lupailin, tässä tulevat nuo valmistujaisjuhlieni herkulliset ruokaohjeet! Niiden perään onkin jo ehditty kysellä! :D



Lohi-parsakaalipiirakka


Pohja:

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
2-3 rkl vettä

Täyte:

150 g kylmäsavulohta
150 g parsakaalia
puolikas purjosipuli
öljyä paistamiseen
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria, tilliä
50-100 g juustoraastetta

1. Nypi voi/margariini ja jauhot kulhossa. Lisää vettä tarpeen mukaan. Laita viileään lepäämään 30-60 min.

2. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Tee pohjaan kunnon reunat ja pistele pohja haarukalla. Paista 250 asteessa n. 10 min.

3. Pilko purjosipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Voit halutessasi kuullottaa myös parsakaaleja hetken sipulien seassa. Sekoita kananmunat, kerma ja mausteet. Lado lohipalat, purjosuikaleet sekä parsakaali esipaistetun piirakan pohjalle. Kaada munakermaseos päälle. Lisää pinnalle juustoraastetta ja paista uunin alatasossa 225 asteessa n. 20 min.


Tämä on mukailtu versio ystävältäni Emmalta vuosia sitten saamastani feta-tomaattipiirakan ohjeesta, jossa täytteinä ovat yksinkertaisesti fetakuutiot, halkaistut kirsikkatomaatit ja silputtu basilika. Pienessä reseptikirjassani tämä kulkee tästä syystä edelleen nimellä "Emman piirakka".

Feta-couscoussalaatti


5 dl vettä
5 dl couscousia
1 kasvisliemikuutio
oliiviöljyä
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 rasia (200-250 g) fetakuutioita
1-2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
½-1 ruukku basilikaa


1. Kiehauta vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Nosta kattila hellalta, lisää couscous ja anna suurimoiden hautua kannen alla n. 5 min.

2. Halkaise kirsikkatomaatit, kuutioi kurkku. Lorauta hieman oliiviöljyä couscousin sekaan ja sekoita suurimot irtonaisiksi haarukalla.

3. Pilko tarvittaessa aurinkokuivatut tomaatit pienemmiksi paloiksi ja silppua basilika. Sekoita lopulta kaikki ainekset yhteen.


Vinkki: salaatin voi tehdä jo vaikka edeltävänä päivänä valmiiksi jääkaappiin, mutta lisää aurinkokuivatut tomaatit vasta juuri ennen tarjoilua. Muuten niiden maku voi muuttua kitkeräksi.


Mansikkajuustokakku


Pohja:

180 g digestive-keksejä
80 g voita

Täyte:

250 g mansikoita
7 liivatelehteä
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponejuustoa
250 g maitorahkaa
3 rkl mansikkamehua



1. Murusta keksit ja lisää joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin. Laita liivatelehdet kylmään veteen.

2. Vatkaa erillisissä astioissa kerma vaahdoksi, vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita keskenään mascarpone-tuorejuusto sekä maitorahka. Lisää kermavaahdon joukkoon sokeria maun mukaan.



3. Muussaa mansikat sauvasekoittimella ja lisää seos rahkan ja mascarponen joukkoon. Lisää joukkoon kermavaahto ja vaniljakastikevaahto.



4. Kuumenna mansikkamehu ja liota siihen liivatelehdet. Lisää hieman jäähtynyt seos ohuen nauhana muiden ainesten joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja jätä hyytymään jääkaappiin 6-8 tunniksi. Koristele lopuksi mansikoilla.



Tämä ohje on alunperin bongattu täältä, mutta määriä on hieman mukailtu oman maun (ja kauppojen omien pakkauskokojen) mukaan. Jatkossa taidan laittaa mansikoita täytteeseen tuplamäärän tuomaan lisää makeutta kakkuun, mutta mikäli et tätä lisämakeutta itse kaipaa, on tämä ohje tällaisenaan täydellinen!


Tein juhliin vielä ex tempore -vihersalaatin tuon couscoussalaatin ja piirakan rinnalle, johon sekoitin yksinkertaisesti kirsikkatomaatteja, kurkkua, fetaa, kurpitsansiemeniä, kaupan valmista salaattisekoitusta sekä kastikkeeksi käytin basilicoa. Yksinkertaista, mutta maukasta!



Nam nam, kyllä meinaa taas nousta vesi kielelle näitä kuvia katsellessa. :D

Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti