19.8.2015

5+ kivaa tekemistä elokuulle!

Bongasin Tipulassa-blogin kautta Kivemman blogin kolmannen Listamanian, jonka teemana on tällä kertaa 5+ asiaa miten voit nauttia elokuusta ilmaiseksi. Listan voi toteuttaa haluamallaan tavalla, eli myös mielikuvitusta voi käyttää!

Itselläni tätä vapaa-aikaa on käsissä tällä hetkellä hieman liikaakin, joten olenkin joutunut keksimään itselleni uutta tekemistä päivieni kuluksi. Samalla on hauska lukea muiden postauksia aiheesta ja saada uusia ideoita omiin päiviini! Tässä siis oma versioni tästä listasta:


1. Tutki kaupunkia

Näinä kauniina elokuun päivinä on hauska olla turistina kotikaupungissaan ja kierrellä kahviloissa, puistoissa, museoissa ja turistikohteissa. Toki riippuu omasta tahdosta, haluaako näihin käyttää rahaa. Moniin museoihin on ilmainen pääsy opiskelijakortilla, tiettyinä viikonpäivinä tai parhaimmillaan aina. Esimerkiksi täällä Jyväskylässä perjantaisin on ilmainen sisäänpääsy muun muassa Keski-Suomen museoon, Alvar Aalto -museoon, Suomen käsityömuseoon ja Jyväskylän taidemuseoonHarjulla sijaitseva Keski-Suomen luontomuseo puolestaan on aina ilmainen. Jyväskylän kaikki museot ovat listattuna kaupungin omilla sivuilla.

Ilmaiseksi voi myös kierrellä liikkeissä ja putiikeissa ja vain ihastella tarjontaa (mikäli pystyy hillitsemään ostohalunsa), tai käyskennellä puistoissa ja satamassa (lähes joka kaupungissa lienee sellainen). Kannattaa myös ottaa selvää kaupungin järjestämistä ilmaisaktiviteeteista. Täällä Jyväskylässä on esimerkiksi ilmainen pääsy Tuomiojärvellä sijaitsevaan Lehtisaareen, joka on seurakunnan ylläpitämä kesäkoti saunoineen ja grillipaikkoineen. Oiva paikka viettää rentoa kesäpäivää!


Lehtisaari
Minulla on myös kesäisin ollut tapana tehdä pyöräretki Vaajakoskella sijaitsevaan Naissaareen, jossa voi nauttia kesäpäivästä vaikka piknikin voimin. Saaresta löytyy myös viehättävä Naissaaren kahvihuone, kesäteatteri sekä designpuoti Wanha Paja.


Naissaaren kahvihuone
Pyörämatkan päässä on varmasti monia upeita kohteita odottamassa löytäjiään! Joten lähde ihmeessä rohkeasti retkelle, kun säätkin vielä suosivat!
2. Väritä! Piirrä! Puuhastele!

Jokaisella on varmasti jokin mielipuuha, jota tehdään käsillä. Tommilla se on piirtäminen, itse taas olen innostunut viime aikoina erityisesti värityskirjastani, jonka parissa onkin tullut vietettyä useampi ilta. Olen myös tykännyt nuorempana piirtää, erityisesti eläimiä mallista, mutta tähän odottelen vielä toistaiseksi sopivaa inspiraatiota, ja tyydyn siihen asti lähinnä harjoittamaan eri väritystekniikoita tuon kirjani avulla.

Jokunen vuosi sitten myös neuloin ja virkkasin silloin tällöin, joten syksyn lähestyessä voi taiteilla itselleen vaikka uuden kaulaliinan! Esimerkiksi tänne on listattu ilmaisia neulontaohjeita! Oivaa tekemistä sadepäivinä tai vaikka iltaisin televisionkatselun lomassa!
3. Tee palapeli

Tätä harrastin erittäin paljon nuorena. Tein 1000-palan palapelejä lähes viikoittain, ja yleensä yhden palapelin tekemiseen kului päivä tai pari hieman vaikeustasosta ja omista menoista riippuen. Tosin eniten tykkäsin tehdä palapelejä öisin, kun muut nukkuivat ja talossa oli äänetöntä. Laitoin hiljaa soimaan radion tai lempimusiikkiani ja annoin ajan kulua. Palapelejä tehdessä mieli tyhjenee ja rentoutuu, ja kun pitkän etsinnän ja kokeilun jälkeen vaikea pala löytää oikean paikkansa, on onnistumisen tunne mieletön!

Kiersimme noihin aikoihin äitini kanssa usein ruokakauppoja etsien sopivia pahveja alustaksi (kannattaa tsekata mehuhyllyjen aluspahvit!) ja lopulta päällystimme valmiin työn kontaktimuovilla. Osan palapeleistä tosin hajoitin ihan vain siksi, että voisin tehdä ne joskus uudestaan. Muutaman valmiin palapelin olen antanut lahjaksi, mutta suurin osa lienee edelleen äidillä säilössä. Kaverinikin alkoivat kutsumaan minua palapelimestariksi, ja monesti olen käynyt myös avustamassa muiden palapeliurakkaa vaikean paikan tullen.

Tässä muutama vinkki aloittelijalle:

- Valitse selkeä, värikäs kuva, jossa ei ole suuria määriä samaa väriä (esim iso sininen taivas tai meri). On hyvä, jos kuvassa on useampi erivärinen kohde, vaikka eläimiä tai erilaisia rakennuksia. Näin on helpompi löytää samankaltaiset palat.

- Hanki palapelille alusta. Näin pystyt tekemään palapeliä joustavammin, välillä pöydällä ja välillä vaikka lattialla tai seisten, ja siirtämään sitten keskeneräisen työn yöksi vaikka hyllyn päälle turvaan. Palat pysyvät yhdessä kasassa ja tällä minimoidaan riski palasten katoamiseen eritoten eläin- tai lapsitaloudessa. Halutessasi voit myös lopuksi päällystää valmiin työn siten, että pahvi jää taakse tukevaksi tueksi (näin me olemme tehneet).

- Aloita aina reunoista. Etsi ensin kaikki reunapalat ja kokoa palapelin kehys valmiiksi ennen kuin jatkat itse kuvaan. Minulla on tapana tässä yhteydessä myös kääntää jokainen pala kuvapuoli ylöspäin.

- Lähde sitten kasaamaan kuvaa lajittelemalla eriväriset palat eri kasoihin, ja aloita itsellesi selkeimmästä väristä (esim vihreä metsä tai punainen talo). Etene väri tai kuvio kerrallaan ja jätä vaikeimmat osiot (esim sininen taivas) viimeiseksi.


4. Lue

Ikuisuusprojektina Anna Karenina tai Sinuhe egyptiläinen? Nyt on vielä oiva tilaisuus nauttia auringosta ja samalla tutustua uusiin maailmoihin ja tarinoihin. Ota kirja kainaloon ja suuntaa puistoon piknikille. Muista hyödyntää kaupunginkirjastot tai poimia vinkkejä kaveripiirin kirjahyllyistä! Hyvä kirja vie mennessään, ja saat samalla vielä nauttia loppukesän auringonsäteistä! Mutta muista toki edelleen asianmukainen aurinkosuoja!
5. Liiku ja kokeile

Kesällä on oiva tilaisuus kokeilla itselle tuntemattomia liikuntalajeja. Tänä kesänä tutustuin ensimmäistä kertaa frisbeegolfiin, toissavuonna kokeilin tennistä ja nuorempana kiipeilin ja vaeltelin. Eri urheiluvälineitä löytyy varmasti kokeiltavaksi kaveripiiristä, mikäli jotain lajia haluaa testata. Esimerkiksi sulkapallo on erittäin helppoa ja hauskaa ajanvietettä. Ylipäätään ulkoilmassa ja luonnossa liikkuminen on aina suositeltavaa, ja kaupan päälle marjasatokin on juuri nyt parhaimmillaan! Tykkäätkö lenkkeillä? Kokeile uusia reittejä! Tai tee vaihteeksi pidempi lenkki pyöräillen tai rullaluistellen. Käytkö salilla? Kokeile lenkkipolkujen varrella olevia liikuntatelineitä! Sisätiloissa ehtii urheilla koko loppuvuoden. ;)


6. Järjestele

Kaapit pursuavat tavaroista ja vaatteista, tai kenties ikuisuusprojektina on häkkivaraston tyhjennys? Ikkunat vieläkin pesemättä? Nyt on oiva tilaisuus käydä kaapit rauhassa läpi ja vielä ehtii pystyttää vaikka puistokirppiksen. Myös seuraava siivouspäivä on ihan kohta! Kaappien järjestelyyn voit napata vinkkejä vaikka KonMari-menetelmästä. Vielä on myös oivat säät pestä ikkunat tai matot. Meillä ainakin on vielä pari ikkunaa pesemättä, joten siinä sitä onkin sitten tekemistä loppuviikoksi!


Bonus: kokeile arjen piristykseksi jotain uutta reseptiä tai leivo pitkästä aikaa! Ruokaohjeita on internet tulvillaan, tai voit vaikka testailla tämän blogin hyväksitodettuja reseptejä! ;)Mitä sinä tykkäät tehdä vapaa-ajalla? Millä keinoin ehkäiset tylsistymistä?
Tsekkaa ihmeessä myös muiden listat blogeista Tipulassa, Purppura Villa sekä Luomulaakso!

Ave

10 kommenttia:

 1. Minä olen hypistellyt aikuisten värityskirjoja. Päätin, että ostan sellaisen (ja värikyniä) syyskuuksi. Palapelitkin on huippuja! En vain ole pitkään aikaan löytänyt kivoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värityskirjat ovat kyllä ihanan terapeuttisia! Ja samoin palapelit! Otin itselleni viime vierailulta mukaan äidin pari ylimääräistä palapeliä ja aion tehdä ne seuraavaksi! Ehkä sullekin löytyis kiva kuva tuttavapiirin kaapeista? :)

   Poista
 2. Mukavia ideoita. Omaan silmään osui heti tuo ensimmäinen kohta. Huomasin, että nykyinen asuinseutuni on aika tuntematon minulle vielä. Voisi käydä enemmän katselemassa lähelläkin niitä nähtävyyksiä eikä mennä merta edemmäs kalaan. Kiitos silmien aukaisusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onpa kiva kuulla että tykkäsit! Kannattaa todellakin tutustua lähialueisiin, sieltähän voi löytyä vaikka mitä jännää! :)

   Poista
 3. Äh, ihan luulin jo kommentoineeni tähän, mutten ollutkaan ehtinyt! Hyvä lista! :) Mä olen monesti miettinyt, että palapelien teko voisi tosiaan olla rentouttavaa, mutta mua se kuitenkin lähinnä ärsyttää. Turhaudun siihen, kun samanlaisia paloja on ainakin miljoona! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ehkä palapelit vähän jakavat mielipiteitä, voin myös kuvitella tuon turhautumisen! :D

   Poista
 4. Erinomainen lista! Kaikki niin käyttökelpoisia ideoita

  VastaaPoista