21.8.2015

Kookos-katkarapukeitto thaimaalaisittain

Tämän täydellisen keiton ohjeen olen bongannut vuosia sitten muistaakseni joko Pirkan tai K-kaupan reseptilehden sivuilta. Leikkaan silloin tällöin mielenkiintoisia ruokaohjeita lehdistä irti ja kokeilen niitä sitten pikkuhiljaa. Välillä nämä uudet reseptit toimivat myös omaan makuun, välillä niiden teko jääkin sitten vain yhteen kertaan. Ne parhaat pääsevät tietenkin exclusive-reseptikirjaani! ;)

Tämä keitto on yksi niistä. Rakastuin keittoon heti ensi lusikallisella! Kookosmaito, sitruuna, kukkakaali ja katkaravut luovat yhdessä sellaisen makuelämyksen, että ei oikein tiedä miten päin sitä olisi. Joten ei varmaan yllätä, että teen tätä keittoa aina säännöllisin väliajoin ison kattilallisen, joka tulee kyllä sitten yleensä myös hotkittua pois päivässä tai kahdessa. Se kun on vaan niin hyvää ettei malta olla syömättä!

Yritin googlettaa tämän keiton ohjetta jokin aika sitten työkaverille, mutta sitä tehdessä huomasin, että ainoa versio siitä löytyy enää Ruokapirkan näköislehdestä. Joten päätin tehdä kaikille aasialaisen keittiön ystäville palveluksen ja jakaa tämän ruokaelämyksen täällä blogin puolella! :)

Kookos-katkarapukeitto thaimaalaisittain


1-2 punaista chiliä (kuivattu)
n. 400 g kukkakaalia
1 sipuli
8 dl vettä
2 ps (à 10 g) Tom Yam keittoaineksia
8 kaffirlimetinlehtiä
1 ½ rkl inkivääritahnaa
1 pala (60 g) nuudeleita
1 pkt (180-200 g) isoja katkarapuja (pakaste)
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 rkl sitruunanmehua
2 tl kalakastiketta
1 tl sokeria
½ rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja
½ dl hienonnettua korianteria



1. Halkaise chilit ja hienonna ne veitsellä. Voit käyttää chilit myös kokonaisina. Irrota kukkakaalinkukinnot ja paloittele ne vielä pienemmiksi paloiksi. Paloittele myös kukkakaalin varsi. Kuori ja hienonna sipuli.



2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää keittoainekset. Lisää chilit, kaffirlimetinlehdet, inkivääritahna, kukkakaalit ja sipuli. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää nuudelit kiehuvaan veteen ja keitä vielä 5 minuuttia.

3. Lisää katkaravut, kookosmaito, sitruunanmehu, kalakastike ja sokeri. Kuumenna mutta älä enää keitä. Lisää lopuksi lohkotut kirsikkatomaatit ja korianteri.


Kun me teemme soppaa, ei yksi kattila riitä. :D
Pari huomiota vielä keitosta ennen kuin ryntäät ruokaostoksille. Tom Yam (tai Tom Yum) -keittoaineksia on yllättävän vaikea löytää ainakin täältä Jyväskylän keskustasta. Lutakon K-supermarketissa sitä ei useista pyynnöistä huolimatta ole vieläkään valikoimissa, vaikka olen sitä jo viime syksystä asti työntekijöiltä kysellyt. Aiemmin keittoaineksia ostin silloisesta Forumin K-supermarketista, joten tiedän ainakin Pirkalla olleen tuotetta valikoimissaan. En löytänyt kyseistä tuotetta myöskään Sokoksen Mestarin herkusta, vaan jouduin tällä kertaa tyytymään Santa Marian Tom Kha -maustepussiin, joka on tarkoitettu kanaruokia varten. Ei sillä, tarvittaessa sekin kyllä toimii ihan passelisti tässä keitossa, mikäli Tom Yam -aineksia ei satu löytymään. Veikkaan, että Prisman tai Citymarketin kokoisista kaupoista tuotetta löytyy, joten seuraavalla markettireissulla ostan sitä kyllä ison kasan varastoon!

Toinen huomioni koskee kukkakaalia. Ostin nimittäin tuossa pari kuukautta sitten yksittäispakattua kukkakaalia kun en muuta löytänyt, ja yksi näistä oli sitten sisältä varsinainen ötökkävaltakunta. Siinä meni sitten hetki kun kukkakaalin paloitteli kukinto kerrallaan ja yritti löytää välistä kaikki ötökät. Osa noukittiin sitten keiton pinnalta, ja loput lienevät päätyneet lisäproteiinina vatsaan. Onneksi näin kesällä kukkakaali on herkullisimmillaan ja sitä saa runsain mitoin tuoreena!

Kolmanneksi eräs asia, joka on minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä. Osta ainoastaan MSC-merkittyjä katkarapuja! Näitä löytyy ainakin Pirkalta Rainbow:lta! Olen itse tästä erittäin tarkka, enkä suostu ostamaan mitään mereneläviä, elleivät ne kanna MSC-sertifikaattia kyljessään. Tästä kehut Rainbow'lle, joka lienee niitä harvoja merkkejä, jolta löytyy myös MSC-merkittyä tonnikalaa! Sertifikaatista voit lukea lisää täältä.

Mikäli muuten käytät ensimmäistä kertaa kookosmaitoa, avaa purkki ja riko pintakalvo ensin tökkimällä varovasti haarukalla, ja sekoita se sitten alla olevaan nesteeseen niin, että lopputulos on tasaisen paksua ja juoksevaa.

Vielä viimeinen huomio. En itse ole kovinkaan suuri korianterin ystävä, joten jätän sen aina keitosta pois. Joten harkitse sen lisäämistä oman maun mukaan, mielestäni keitto toimii mainiosti ilman sitä. :)


Hyvää ruokahalua, tai kuten thaimaalaisittain sanottaisiin,
 ทานให้อร่อยนะ!

Ave

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta keitolta, pitääkin kokeilla! Itse olen joskus ostanut keittokirjan, jossa on thaimaalaisia reseptejä, tulee kyllä liian harvoin tehtyä, vaikka ne ovatkin suussasulavia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti testaamaan, mikäli yhtään tykkää aasialaisesta keittiöstä ja sen ihanista makuyhdistelmistä! Testasin tuossa yksi päivä aivan taivaallista curry-katkarapupastaa, pitänee lisätä senkin ohje tänne. :)

      Poista
  2. Näyttää herkulliselle kattilaa myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, tuo on kyllä mun lempparikattila, siitä tulee aina niin hyvälle mielelle! :)

      Poista