31.10.2015

Halloween: kurpitsalyhty

En ole koskaan kaivertanut itse kurpitsalyhtyä, joten tänä vuonna päätin tarttua tuumasta toimeen ja kokeilla, kuinka se oikein luonnistuisi! Ei kai se nyt voi olla niin vaikeaa, jos jenkkilapsetkin sen osaavat! Oman pienen kahden kilon kurpitsani ostin Prismasta.



Ensin hieman historiaa: kurpitsalyhty, Jack O'Lantern, sai alkunsa Irlannissa. Tarinan mukaan lyhty sai nimensä Jack-nimiseltä juopolta, joka kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan, jolloin piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan.

Lähde: Wikipedia


Sitten itse kaiverrukseen! Pienen googlettelun jälkeen varustauduin veitsellä ja jäätelökauhalla ja ryhdyin toimeen. Kannattaa myös varata pari kulhoa sisältöä varten!

Tässäpä vaihe vaiheelta tuo kurpitsan kaiverrus:

1. Onnistumisen maksimoimiseksi kannattaa kurpitsan "kasvot" luonnostella etukäteen kurpitsan kylkeen esimerkiksi tussilla. Muista jättää "hattuvara", jotta tila ei lopu kesken! Itse päätin ensikertalaisena pitää kasvot simppelinä, mutta tässäkin vain mielikuvitus on rajana!

2. Leikkaa kurpitsan hattu pois terävällä veitsellä. Viilto kannattaa tehdä noin 45 asteen kulmassa, jotta hatun saa vielä napakasti takaisin paikoilleen. Tarkista, että reikä on kädenmentävä, n. 10-15 cm halkaisijaltaan, muuten kaiverrus voipi olla melkoisen hankalaa! Mutta muista kuitenkin jättää myös tilaa kurpitsan kasvoille! Vaihtoehtoisesti reiän voi tehdä myös kurpitsan taakse.



3. Irroita ensin rihmastot ja siemenet. Koverra sitten kurpitsan sisus suurella lusikalla tai jäätelökauhalla. Jätä noin sentin verran kuorta jäljelle. Ota siemenet talteen, sillä ne voi paahtaa uunissa tai pannulla! Rihmasto ei mielestäni ole syötävää, mutta korjatkaa mikäli olen väärässä!




4. Puhko sitten varovasti kurpitsan kasvot niin, että veitsi menee kokonaan läpi. Helpointa lienee tökkiä viiltoja yksi kerrallaan ja sitten yhdistää ne. Naputtele palaset varovasti irti. Tässä vaiheessa kurpitsaa voi tarvittaessa vielä kovertaa lisää, mikäli se jäi liian paksuksi. Itse puhkoin ensin kurpitsan kasvot ja vasta sitten aloin kovertamaan kunnolla.



Ja voilà! Tämähän oli yllättävän helppoa! :D Kaiken kaikkiaan koko operaatioon meni suurin piirtein puoli tuntia. Eihän tuo mikään vuosisadan upein taidonnäyte ole, mutta silti mielestäni aika hyvin ensikertalaiseksi! :) Ja kurpitsan maltoakin tuli ihan reippaasti! Siitä leivon tänään piirakkaa.



Tommi uhosi ostavansa oman kurpitsan, hän kun on meistä se taiteellisempi osapuoli ja hänellä on ilmeisesti jokin hieno visio omastaan. Saas nähdä onko tänään edes kaupat auki, ja onko siellä enää kurpitsoja tarjolla.



Huom! Mikäli laitat kurpitsan sisälle kynttilän, tarkista ettei se kuumenna kurpitsaa liikaa! Hyvä ja turvallinen vaihtoehto on hankkia sisälle led-tuikku.



Sitten eikun kurpitsapiirakan tekoon! ;)

Itse ajattelin testata tätä vegaanista reseptiä, joka löytyi Kamomillan konditoria -blogista ja jota hieman muokkasin oman maun mukaan:


Pohja

100 g vegaanista margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,25 tl suolaa

Täyte

3 dl kurpitsan hedelmälihaa
1,5 dl kookosmaitoa (tai kaura- tai soijakermaa tai soija- tai kauramaitoa)
1 rkl kanelia
0,25 tl muskottipähkinää
0,25 tl maustepippuria
0,25 tl neilikkaa
0,5 dl täysruoko- tai fariinisokeria
0,25 tl suolaa


1. Valmista piirakalle pohja nyppimällä margariini, jauhot, kaurahiutaleet ja suola tasaiseksi massaksi. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään.

2. Painele taikina n. 20-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kun esipaisto on valmis, vähennä uunin lämpö 200 asteeseen.

3. Valmista pohjan esipaistamisen aikana piirakan täyte. Soseuta kurpitsa ja sekoita sen kanssa täytteen muut aineet.

4. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi esipaistetun pohjan päälle ja paista 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.


Lisää vinkkejä Halloweeniin sekä herkullisiin kurpitsaruokiin löytyy esimerkiksi K-Ruoka -sivuilta!


Oikein rauhallista pyhäinpäivää! Ja hauskaa Halloweenia, mikäli sitä vietät! :)

Ave


Ps. Älä heitä kurpitsan siemeniä pois, vaan paahda ne pannulla tai uunissa! Huuhtele ne ensin, jotta ylimääräisesta lihasta ja rihmastosta pääsee eroon, ja paahda ja mausta sitten oman maun mukaan. Nam!

Pps. Aina ei ole pakko kaivertaa, vaan kurpitsan voi koristella myös sellaisenaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti