18.10.2015

Satokausiruokaa: juurespihvit

Eilen päätin rennon lauantaipäivän kunniaksi panostaa hieman astetta enemmän päivän ruokailuun, ja loihdin meille herkulliset kasvispihvit satokauden juureksista: porkkanasta, palsternakasta sekä keräkaalista. Vaikken kasvissyöjä olekaan, tykkään syödä enimmäkseen kasvispitoista ruokaa, ja aina tilaisuuden tullen kokeilen mielelläni uusia, herkullisia ruokaohjeita.

Olen aiemminkin kokeillut erilaisia kasvispihvejä, mutta en vielä ole löytänyt sitä oikeaa ohjetta. Tämän testattuani voin todeta, että aika läheltä kyllä liippaa! Eli tämä resepti päätyy ehdottomasti kunniapaikalle pieneen reseptivihkooni, ja varmasti löytää tiensä meidän lautasille silloin tällöin jatkossakin. Resepti on alunperin poimittu talteen Pirkka-lehdestä.

Kasvispihvit ja vuohenjuustokastike

(24 kpl)


2-3 porkkanaa (n 250 g)
1 palsternakka (n. 180 g)
300 g keräkaalia
1 sipuli
1 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 dl juustoraastetta (emmental ja/tai mozzarella)
2 kananmunaa
1 dl maitoa tai vettä
n. 1 tl suolaa
2 tl oreganoa
ripaus mustapippuria

VUOHENJUUSTOKASTIKE

1 tlk (200 g) turkkilaista jogurttia
½ tlk (à 150 g) vuohenjuustokuutioita
ripaus mustapippuria
2-3 rkl persiljaa hienonnettuna


1. Kuori ja raasta porkkana sekä palsternakka karkeaksi raasteeksi. Hienonna kaali. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Sekoita kulhossa raasteet, jauhot, juustoraaste, munat ja maito/vesi. Mausta ja sekoita hyvin.


3. Murskaa haarukalla vuohenjuustokuutiot ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Laita kylmään maustumaan.

4. Kuumenna paistinpannu ja nostele taikinaa pannulle, n. ½ dl/pihvi. Paista rasvassa miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia/puoli. Voit paistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Käännä pihvit lastalla paiston puolivälissä, niin saat pihveille kauniin paistopinnan. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.



Pakko sanoa, että tuo keväällä ostamani monitoimilaite on kyllä mainio myös juuresten ja vihannesten silppuamiseen! Tosin porkkanat ja palsternakan raastoin käsin, mutta kaalin ja sipulin kohdalla käytin hyväkseni tuota pikku silppuriani.


Me päätimme testata, kumpi on parempi tapa valmistaa pihvit: pannulla vai uunissa. Niinpä laitoimme yhden pellillisen uuniin paistumaan sillä välin kun pyöräytin toisen satsin hellalla. Lopputulos: pannulla paistaessa saa pihveille kivan rapsakan pinnan, mutta myös käräyttää ne helpommin. Hellalla paistaessa pihvejä joutuu siis jatkuvasti tarkkailemaan, mikäli haluaa välttää karsinogeenit. Ensimmäinen satsini sai näin ollen melko tumman värityksen, toinen pannullinen meni jo paremmin.

Uunissa sen sijaan pihvit jäävät haaleammaksi, mutta paistuvat varmemmin ja tasaisemmin. On siis loppujen lopuksi makuasia, kumpaa paistotapaa käyttää mieluummin. Itse taidan jatkossa kallistua enemmän tuon uunissa paistamisen puolelle, tuo pannupaisto kun ei mennyt omalla kohdallani aivan niin kuin Strömsössä, mutta toki tottuneelle paistajalle nimenomaan hella lienee parempi vaihtoehto!

Nämä paistuivat uunissa.
Joka tapauksessa erittäin herkulliset pihvit sain aikaan, ja tuo vuohenjuustokastike antaa ihanan lisämaun annokseen!

Nam nam, aiottekos itse testata? :)

Ave

Ps. Mikäli satokauden mukainen kokkailu kiinnostaa, kannattaa tutustua Satokausikalenteriin! Itsekin ajattelin tilata omani ensi vuodelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti