10.11.2015

Halloween: salmiakki-vaniljajuustokakku


Vaikka Halloweenista onkin vierähtänyt jo pieni tovi, tulee tässä vielä yksi teemaan liittyvä postaus! Tämän jälkeen lupaan siirtyä taas normaaleihin aiheisiin! :D

Tämä jokaisen salmiakinystävän herkkuresepti on bongattu jo keväällä Kinuskikissan blogista. Kyseessä on siis upeannäköinen seeprakakku, johon ihastuin ensisilmäyksellä, ja jonka päätin jo kesällä tekeväni Halloween-juhliini! Nohevana tyttönä tietenkin keksin heti, että kakun raidoistahan saa kätevästi tehtyä hämähäkinseittikuvion kakun pintaan!

Noh, olisi ehkä kannattanut testata tätä edes sen yhden kerran ennen toissalauantain juhlia, sillä omaa versiotani ei voinut edes hyvällä maulla kutsua seeprakakuksi. Jostain syystä molemmat kastikkeet jäivät todella juokseviksi, joten ne menivät kakkua kasatessa iloisesti sekaisin. Salmiakkikiisseli painui pohjalle ja vaniljatäytteeseen jäi siitä muistona lähinnä vain marmorikuvio. Noh, maku lienee ulkonäöstä huolimatta ollut sama, joten kutsun tätä omaa tekelettäni simppelisti nimellä...


Salmiakki-vaniljajuustokakku



Pohja

250 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia
½ dl kaakaojauhetta


Salmiakkikiisseli

5 liivatelehteä
2 ½ dl Apteekin salmiakki -mixeriä
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl maissitärkkelystä


Vaniljatäyte

8 liivatelehteä

650 g täyteläistä vaniljajogurttia
700 g vaniljavanukasta tai vaniljan makuista jälkiruokarahkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä




Huom huom, älkää antako kuvan hämätä! Tähän ei siis tule kananmunia tai vaniljasokeria, ne vain jotenkin epähuomiossa päätyivät tähän kuvaan. :D


1. Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi. 
Ravista mixeripulloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu tasaisesti.

2. Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska, salmiakkimixeri ja kaakaojauhe. Painele seos vuoan pohjalle.



3. Laita täytteiden liivatelehdet (5 + 8) likoamaan kylmään veteen.

4. Mittaa kattilaan salmiakkimixeri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Sekoita joukkoon liivatteet (5 kpl). Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila kylmään vesihauteeseen, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja.

5. Yhdistä vaniljajogurtti ja vanukas/rahka vatkaimella. Lisää sokeri. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kuumenna vaniljatäytteen vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet (8 kpl). Sekoita liivatevesi ohuena naruna vaniljatäytteeseen.




6. Kaada vuoan keskelle vuorotellen vaniljatäytettä ja salmiakkikiisseliä. Vaniljatäytettä voi kaataa hieman isompia annoksia kuin kiisseliä. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, nosta kaatamiskorkeutta.



Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä sujuvan hyvin.
7. Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kakun hyytyminen kestää pidempään kuin tavallisessa juustokakussa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


Ei mikään seepra, vaan pikemminkin, ööh... ameeba?
No niin, tässä tämä upea tekeleeni nyt sitten on. Yritin ennen hyytymisvaihetta vielä epätoivoisesti korjailla pinnan kuviota lusikalla ja veitsellä, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Ehkä salmiakkikiisselini ei ehtinyt jäähtyä tarpeeksi, ja ehkä valitsemani vaniljajogurtti oli sittenkin liian juoksevaa? Niin tai näin, herkullista tämä kakku joka tapauksessa oli! Tai no, ainakin niiden mielestä, jotka tykkäävät salmiakista. ;)


Oikeaoppisen seeprakakun tekotavan voit katsoa Kinuskikissan ohjevideolta!

Parempaa lykkyä teille, mikäli aiotte kokeilla! :D

Minä puolestani taidan alkaa googlettelemaan muita salmiakkiherkkujen ohjeita, tuota mixeriä kun jäi vielä puoli pullollista. Onkin todella "harmi", ettei Tommi pidä salmiakista... ;)

2 kommenttia:

  1. Tätä kakkua minun on pitänyt tehdä jo monet kerrat, mutta aina on löytynyt jokin muu resepti. Nyt kuitenkin päätin, että tämän vuoro on seuraavana. :) Liivate on minulle vain sellaista, minkä kanssa en ole oikein sujut, mutta ehkä onnistun. Salmiakki vaan on niin hyvää, jäätelössäkin se on yksi suosikkimakujani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, silläkin uhalla ettei seepra ihan täydellisiä raitoja saakaan. :) Salmiakki ja vanilja yhdessä ovat vain niin nammm!

      Poista