17.1.2016

THE avokadopasta

Pari vuotta sitten kohistiin maagisesta avokadopastasta, mutta jotenkin onnistuin itse välttymään tältä hypetykseltä, enkä ollut vieläkään kokeillut kyseistä ilmeisen herkullista ruoka-annosta. Satokausikalenteri kehottaa tässä kuussa syömään mm. avokadoja, joten tästä inspiroituneena minäkin ostin niitä pussillisen. Olen kyllä jo pitkään miettinyt, että avokadon käyttöä pitäisi lisätä ruokavaliossa ja yhtenä kalenterin tuomista hyödyistä onkin inspiraatio uuden kokeilemiseen! Joten tätäpä kuulkaas kokkailtiin eilen ruoaksi, ja kylläpä oli hyvvää!

Alunperin ohje lähti liikkeelle Safkaa-blogista, ja se on myös päätynyt Alexander ja Hanna Gullichsenin kirjaan Safkaa – Parempaa arkiruokaa.


Avokadopasta


(4 hengelle)



1 valkosipulinkynsi
½ chiliä (poista siemenet)
1 limetti
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa 

30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
30 g (1 dl) raastettua parmesaania
400–500 g spagettia


Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään.

1. Pilko valkosipuli hyvin hienoksi, pilko myös chili ja laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon.



2. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste. (En itse pidä persiljasta, joten hienonsin tuplasti basilikaa.)


3. Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.

4. Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä (pastaveden tulee olla niin hyvin suolattua, että se maistuu merivedelle, ota tilkka lusikkaan ja maista). Ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.




5. Lorauta tilkka keitinvettä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen sekaan. 
Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.



Tuomio: tämä avokadopasta on mielenkiintoinen makujen karuselli, jossa ensin maistuvat voimakkaat juustot, sitten lime, pasta ja avokado, ja lopulta jälkimakuna polttelee kevyesti chili. Mielestämme kaksi avokadoa oli hieman liian vähän, joten lisäsimme vielä lennosta sekaan kolmannen. Syödessä tuli mieleen, että sekaan sopisivat täydellisesti myös paahdetut pinjansiemenet.

Pasta on erittäin helppo tehdä ja varmasti tulemme syömään tätä toistekin. Noita ruokatarpeita jäi vielä toiseenkin satsiin, joten tänään ajattelimme kokeilla samaa settiä fettuccine-pastalla. Jatkoon siis! :)

Kuinka moni on jo testannut avokadopastaa, tai aiotko ehkä kokeilla tämän innoittamana?

Rentoa sunnuntaita!

6 kommenttia:

  1. Oon nyt parin vuoden ajan tehnyt tätä säännöllisesti, ja täytyy sanoa, että kuuluu melkeinpä omiin suosikkiruokiin.

    Itsellä tuo resepti on tosin kokenut aika paljon muutoksia. Alkuun käytin aina chiliä, mutta nyttemmin se on jäänyt pois. Valkosipulia laitan, jos sattuu olemaan. Pecorinon sijasta olen vain aina laittanut hirmuisen läjän parmesaania. Kahden hengen annokseen käytän 2 isoa avokadoa, mutta kolmas ei varmaan haittaisi.

    Eniten vaihtelua olen tehnyt tuon viherosaston suhteen, nimittäin ensimmäisen kokeilun perusteella persilja/basilika-yhdistelmä tuntui yksinkertaisesti liian voimakkaalta, joten nykyään laitan mieluummin jotain mietoa salaattisekotusta, jossa on vaikkapa viinisuolaheinää ja rucolaa. Näin muut maut pääsevät paremmin esille.

    Pastoista tuo spagetti toimii varmaan parhaiten. Ja onpa tuota eräs kaverini kokeillut myös riisin kanssa. Siihen en kuitenkaan itse ole vielä lähtenyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo resepti on onneksi hyvin muokattavissa omaan makuun, ja tosiaan rucola vois toimia mainiosti myös! Mekin ensin mietittiin, että tarvitaanko pecorinoa, mutta ostettiin nyt kuitenkin kokeilumielessä, jotta pastasta tulisi mahdollisimman "oikea". Riisin kanssa en kyllä ehkä osaisi tätä syödä. :D Fettuccine toimi mainiosti, mut spagetti tosiaan vielä paremmin!

      Poista
  2. Ite en oo vieläkään sitä tehny. Kyllä kohta jo pitäis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! :) Jos ei muuten, niin ainakin kokeilumielessä!

      Poista
  3. Joskus viime vuoden puolella kokeiltiin tätä ja tästä tulikin koko viime kevään kestoruoka. Pitäisi varmaan ottaa taas haltuun kun kevättalvi kerran on ja avokadot ajankohtaisia, erittäin toimiva ruoka ja niin helppo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nythän tätä kannattaa taas tehdä, kun avokadot ovat parhaimmillaan (ja halvimmillaan)! :)

      Poista