16.4.2015

Ihonhoidon ABC

Meinasin ensin kirjoittaa jutun meikkaamisesta, mutta sitten totesin, että mulla tulee jo niin paljon asiaa pelkästään kasvojen ihonhoidosta, joten päätin jakaa nämä kahteen eri postaukseen. :)

En siis todellakaan ole mikään koulutettu kosmetologi tai alan asiantuntija, vaan perustan havaintoni omiin, jo yli 10 vuotta jatkuneisiin kokeiluihin. Pitää taas muistaa, että mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella, ja niin päin pois. Mutta jos saan edes yhden lukijan innostumaan ihonhoidosta, on tavoitteeni saavutettu! :)

Olen itse ottanut perinpohjaisen ihonhoidon rutiiniksi jo 15-vuotiaana, kun eräässä tuote-esittelyssä minulle tehtiin kasvojen ihoanalyysi tähän tarkoitetulla laitteella, ja sen seurauksena painelin jo seuraavana päivänä ostamaan itselleni elämäni ensimmäisen kasvoveden. Nykyään en enää osaisi olla ilman kasvovoidetta, puhdistusainetta, saati sitä kasvovettä.

Mulla on tällä hetkellä käytössä Body Shopin Tee Trea -kasvovesi sekä erinäisiä saman firman kosteusvoiteita. Aivan kuten hiuksille, myös iholle tekee hyvää välillä vaihtaa merkkiä ja kokeilla erilaisia vaikuttavia ainesosia. Pitää myös muistaa, että talvella iho vaatii erilaisen hoidon kuin kesällä. Kokeilemalla löytyy varmasti jokaiselle ihotyypille omat tuotteensa. Tämän lisäksi jokaisen meikkaavan naisen kaapista pitäisi löytyä silmämeikinpuhdistusaine ja kasvojenpuhdistusaine. Myös miesten iholle löytyy omat ihonhoitosarjat!


Meikäläisen ihonhoitoarsenaali.
Kasvojen ihonhoito ei loppujen lopuksi ole mitään avaruustiedettä. Näin yksinkertaista se on:

1. Pese

Aamuisin huuhtelen kasvoni pelkällä vedellä, mutta iltaisin toki käytän aina silmämeikinpuhdistusainetta ja pesen kasvot huolellisesti kasvojenpesuaineella. Mikäli iho on hyvin rasvoittuva, on hyvä idea pestä iho myös aamuisin puhdistusaineella. Jokaiselle ihotyypille löytyy kyllä varmasti oikeanlainen purnukka. Jotkut tykkäävät käyttää ihonpuhdistukseen tarkoitettuja kertakäyttöliinoja (käteviä esim. mökillä tai festareilla!), jotkut täyteläisiä puhdistusmaitoja. Itse kuitenkin varoisin voimakkaita akneiholle tarkoitettuja aineita, vaikka oma iho olisikin finninen, sillä nämä voivat usein olla liiankin tujuja ja kuivattavat ihoa aivan liikaa. Itse vaihtelen tällä hetkellä näiden kahden purnukoiden välillä:


Neutrogena Deep Clean & L'Oréal Sublime Fresh
Silmämeikin puhdistukseen käytän Cilsin Demasq -silmänpuhdistusainetta.HUOM! Älä KOSKAAN pese kasvoja saippualla! Tämä kuivattaa ihoa aivan liikaa! Älä myöskään hinkkaa silmiä puhtaaksi kasvojenpuhdistusaineella, sillä tämä ärsyttää silmiä. Käytä aina erikseen silmämeikille tarkoitettua puhdistusainetta. Laita ainetta vanulapulle ja pidä paikallaan silmäluomen päällä viitisen sekuntia, älä hinkkaa raivoisasti. Vedenkestävälle silmämeikille on myös omat puhdistusaineensa.

2. Ravitse

Monet ihmettelevät, että mihin sitä kasvovettä oikein käytetään, ja onko sen käyttö edes tarpeen. No on! Ihon pH on eri kuin veden, ja kasvovesi toimii ikäänkuin välittäjänä näiden kahden välillä. Kasvovedellä pyyhitään kasvot ja kaula sen jälkeen, kun kasvot on pesty. Kasvovesi tasoittaa ihon pH:n, mutta myös pyyhkii ylimääräisen talin ja rasvan iholta, jolloin seuraavaksi levitettävä kosteusvoide imeytyy paremmin. Kasvovesi yleensä myös kosteuttaa, ravitsee ja rauhoittaa ihoa sekä pienentää ihohuokosia, jolloin esimerkiksi epäpuhtauksien määrä vähentyy. Mulla on tällä hetkellä käytössä tämä:


The Body Shop Tea Tree -kasvovesi.
3. Kosteuta

Olen monesti sanonut, että vaikka ei jaksaisi käyttää kasvovettä, niin vähintä mitä omalle iholleen voi tehdä on edes muistaa kosteuttaa se aamuin illoin! On olemassa erikseen päivä- ja yövoiteita, mutta toki yksi hyvä perusvoide käy kyllä molempiin käyttötarkoituksiin, jos ei halua hankkia molempia erikseen. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että useat päivävoiteet sisältävät myös UV-suojan, jolloin varsinkin kesällä tämä on erittäin kätevä ja varteenotettava vaihtoehto. Yöllä puolestaan iho uusiutuu ja ottaa eri tavalla vastaan ravintoaineita, joten tätä varten tehdyt ravitsevat yövoiteet ovat kyllä suositeltavia.

Itse olen jo muutaman vuoden ajan käyttänyt päivävoiteena e-vitamiinipitoista Body Shopin voidetta, ja yövoiteena saman firman aloe vera -voidetta. Talvisin vaihdan täyteläisempään hamppuvoiteeseen. Tällä hetkellä vaihtelen näiden välillä hieman vuodenajan ja sään mukaan:


Body Shopin aloe vera-, hamppu- ja e-vitamiinivoiteet.
On virhe ajatella, että rasvoittuva iho ei tarvitse ylimääräistä voidetta kosteuttamaan. Väärin! Rasvoittuvalle iholle kasvovoide nimenomaan on erityisen tärkeä, ja tähän on selkeä logiikka: mikäli iho ei saa tarpeeksi kosteutta, se "rasvoittaa" itse itsensä, jolloin tuloksena on epäpuhtauksia ja kiiltävä iho. Taas kannattaa tutkia kaupassa niitä tuhansia eri vaihtoehtoja ja vaikka kysyä neuvoa kosmetiikkaosastolta omalle iholle sopivan voiteen löytämiseen.

On myös muistettava, että silmänympärysiho on ohuempi ja herkempi kuin muu kasvojen iho, joten se vaatii myös omanlaisensa käsittelyn. Silmänympärysvoide ravitsee yön aikana ja tasoittaa silmien turvotusta. Silmänympärysvoidetta ei levitetä samoin kuin muita voiteita, vaan se taputellaan varovasti sormenpäällä (mieluiten esim. nimettömällä) silmän alapuolelle ja kulmaluulle, jottei iho veny ja veltostu. Nykyään käytännössä kaikkia silmänympärysvoiteita voi myös levittää liikkuvalle luomelle. Nyrkkisääntö on, että kun aloitat meikkauksen, niin aloita myös silmänympärysvoiteen käyttö! Mulla on käytössä tällä hetkellä Body Shopin e-vitamiinivoide, mutta olen jo päättänyt seuraavaksi testata apteekista saatavaa Louis Widmerin silmänympärysvoidetta.HUOM! Muista aina kosteuttaa kasvojen lisäksi myös kaula!

Bonus: kuori

Jotta iho pysyy heleänä ja vastaanottaa jatkossakin ravintoaineet mahdollisimman tehokkaasti, on iho hyvä kuoria viikoittain. Tarjolla on iso liuta kasvonaamioita, joista jotkut syväpuhdistavat, toiset tehokosteuttavat ja kolmannet vielä kaupan päälle kuorivat. Kaupasta voi vaikka pyytää eri kuorintanaamioiden testereitä ja kokeilla sitten kotona, että mikä olisi juuri se oma purnukka. Itse olen näissäkin luottanut jo vuosikausia Body Shopin tuotteisiin, ja tällä hetkellä on käytössä tämä:Toki kasvojen ihon pävittäisen hoitamisen lisäksi pidän huolta myös muun vartalon ihosta kosteuttamalla sen aina suihkun jälkeen vartalovoiteella sekä tekemällä vartalokuorinnan viikoittain.

Näettekö, ei yhtään niin vaikeaa! :)

Mitä tuotteita ja sarjoja te käytätte?

Ave

3 kommenttia:

 1. Ihonhoidosta on nykyään ainakin itseni vaikea puhua mainitsematta misellivettä! Suositella voi ainakin Garnierin tuotetta, 400ml ja hintakin on alle kympin ja pullo kestää kuukausia. Misellivesi on siis ensikohtaamisella varsin mitättömän oloinen litku, mutta imee itseensä likaa ja meikkiä monta kertaa enemmän kuin normiputsarit, joten pienelläkin määrällä saa puhdasta. Ite tykkään myös Body Shopin tuotteista, mutta tätä sieltä ei vielä taida löytyä. (Kiroan samalla Kuopion ja sen, että bodyshoppiin täytyy mennä Matkukseen asti ��)
  -KaPakka-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpä ole mokomasta kuullutkaan! Pitääpä ottaa heti noiden omien aineiden loputtua testaukseen! Kiitos vinkistä! Mihin Kuopion keskustan Body Shop on kadonnut? :o

   Poista
 2. No sinne Matkukseen, minne kaikki muutkin. Joudun kuskaamaan bussilla sieltä asti kissojen erikoiskuivamuonatkin, kun Musti ja Mirrikin katosi keskustasta :(

  VastaaPoista