5.5.2015

Mikä on kun aina väsyttää?

Minulla ei ole koskaan ollut taipumusta reagoida vuodenaikoihin ja synkistellä sitä pimeämpää puolikasta, vaan pikemminkin olen aina nauttinut pimeiden syysiltojen mystisestä tunnelmasta ja mennyt kuulaina talvisina pakkasöinä makaamaan hankeen katselemaan tähtiä posket punaisina.

Mutta jostain syystä tämä mennyt syksy, talvi ja varsinkin kulunut kevät ovat olleet fyysisesti minulle erittäin raskaita.

Kun koko ajan väsyttää.

Syön monipuolisesti, urheilen, nukun suurinpiirtein 9 tuntia öisin, huolehdin päivän mittaan tasaisesta ravinnon saannista sekä juon systemaattisesti paljon vettä. Ja silti päivisin tuntuu siltä, että nokoset voisi ottaa vaikka joka toinen tunti.


Voitte tietenkin kuvitella, että tämä vireystasoni on myös vaikuttanut vahvasti työskentelyintooni, ja tästä syystä gradunikin laahaa pari kuukautta aikataulusta jäljessä.

Kun tähän väsymykseen vielä lisää jatkuvat päänsäryt, ärtyneen suolen oireyhtymän sekä rikkinäisen polven, on kasassa jo aikamoinen cocktail. Tällä saldolla lienee liian myöhäistä sopia sairaskuluvakuutusta...

Noh, mistähän nämä mystiset vaivat voivat sitten oikein johtua?

Heti alkusyksystä kävin hoitsun pisteltävänä ja testasin mm. hemoglobiini- ja kilpirauhasarvoni, sillä näiden molempien kanssa minulla on aiemmin ollut ongelmia. Abivuonna lukiossa hemoglobiinini näytti 105 ja yliopiston alkuvuosina minulla huomattiin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta. Molemmat vaivat kuitenkin hoituivat aikanaan lääkityksellä kuntoon, joten syksyn testien tulokset tulivat erinomaisina takaisin. Loogisimmat vaihtoehdot ovat siis poissuljettu.

Samoihin aikoihin aloimme lääkärin kanssa tutkimaan myös jo pitkään vaivanneita suolisto-ongelmiani, mutten tässä ala niihin sen koommin paneutumaan. Sanotaan vain lyhyesti, että en enää edes muista, miltä normaali olotila tuntuu.

Olen viime aikoina kuitenkin alkanut epäilemään, että näillä vaivoilla on hyvin todennäköisesti ainakin jonkin sortin yhteys. Sillä onhan suolisto ihmisruumiin toiset aivot. Olisivatko kenties ruoka-aineiden imeytymisongelmat johtaneet puutostiloihin? Enkö enää saakaan kaikkia ravintoaineita ja vitamiineja syömästäni ruoasta?


On mulla varalla tällaisetkin.
En ole kuitenkaan vielä siirtynyt erinäisten pillerien muodossa otettaviin lisäravinteisiin (vaikka harkinnut kyllä useasti olenkin), vaan olen päättänyt ensin kokeilla erästä internetin ihmeellisestä maailmasta löytämääni haastetta: vehnätöntä toukokuuta!

Haasteen alullepanija on itsekin erinäisten vatsavaivojen kautta ravitsemustiedettä opiskelemaan ryhtynyt Vilma Kohonen. Ideana on siis välttää vehnää sen kaikissa muodoissa. Vehnän lisäksi tähän listaan lukeutuvat vehnäproteiini, vehnätärkkelys, tärkkelyssiirappi, muunnettu tärkkelys, hydrolysoitu tärkkelys, maltodekstriini ja glukoosisiirappi. Olen myös alkanut pitää ruokapäiväkirjaa, koska aion hakeutua ravitsemusterapeutin puheille näistä vaivoistani.


Tämä vihko tulee kulkemaan päivittäin mukana.
Tällä vehnättömällä ruokavaliolla pyritään pääsemään eroon turhasta turvotuksesta sekä jättämään välistä turhat höttöhiilarit, jotka usein sisältävät vähän ravintoarvoa mutta paljon sokeria ja lisäaineita (pullat, sämpylät, vaalea leipä, pitsat, piirakat, ym.). En kuitenkaan aio olla itselleni täysin ehdoton, vaan tulen jatkossakin syömään päivittäin yliopiston lounasruokaloissa sen koommin ainesosia kyselemättä, vaan keskityn sen sijaan minimoimaan vehnän omalla kauppalistallani.

Niinpä eilen kirjasin ylös lähtötilanteeni: painoni, energiatasoni sekä turvotuksen määrän asteikolla 1-5, jossa totesin olevani molemmissa vähintäänkin nelosen kohdalla, kun 1 vastaa energistä oloa ilman turvotusta. Aion myös kirjata mahdolliset muutokset olotilassa sitä mukaa, kun haaste etenee. Ehkä tästä tuleekin pysyvä muutos?

Haastetta on ehtinyt jatkua vasta pari päivää, mutta jo tänä lyhyenä aikana olen huomannut kuinka vaikeaa vehnätön elämä on. Vehnä on ujuttautunut aivan uskomattomaan määrään kaupasta valmiina ostamiamme ruokia! Nimeomaan nuo tärkkelykset sekä glukoosisiirappi ovat ne petollisimmat. Mutta innolla otan haasteen vastaan ja kokeilen tätä ennen kuin suuntaan apteekin lisäravinnehyllylle!

Uskallatko sinä tarttua haasteeseen? Entä millä keinoilla olet itse saanut vireystasosi nousemaan? Kaikki vinkit otetaan vastaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti