13.6.2015

Frisbeegolf - uusi harrastus?

Olen kyllä kuullut vauhkottavan tästä verrattain uudesta koukuttavasta harrastuksesta, mutten ollut vielä tähän mennessä päässyt sitä kokeilemaan. Nyt kuitenkin bongasin Tokmannin mainoksesta aloittelijan kiekkopaketin hintaan 7,99 €, joten päätimme ostaa yhden setin kokeiluun.Niinpä menimme tänään kolmestaan kaverimme Oton kanssa läheisen Tuomiojärven rantaan testaamaan, että kuinka tämä homma oikein toimii, ja onko näistä ns. halpiskiekoista mihinkään. Emme suinkaan olleet ainoat golfaajat, sillä sää oli puoliltapäivin aurinkoinen ja ilma lämmin.

Jyväskylässä on verrattain monta frisbeegolfrataa, mutta päätimme aloittaa täältä, sillä harjulla olisi hieman riskaabelia lähteä aloittelijana heittelemään lenkkeilijöiden ja koiranulkoiluttajien keskelle... Radat myös luokitellaan vaativuuden mukaan D-A, jossa A vastaa ammattilaistason rataa ja D koululaistasoa. Luokituksista enemmän täällä. Tuomiojärven golfrata on luokkaa C1, eli sopii mainiosti aloittelijoille. Varmasti kyllä jatkossa käymme testaamassa muitakin ratoja, kunhan taidot karttuvat! Koko Suomen frisbeegolfradat voit tarkistaa täältä.


Tästä tää lähtee!
Itse hommahan toimii niin, että kiekko pyritään saamaan "maaliin", eli eräänlaiseen metalliverkkoon mahdollisimman vähillä heitoilla. Jokaisella osuudella eli väylällä on tavoitemäärä, eli par, aivan kuten oikeassa golfissakin. Lopuksi sitten lasketaan kunkin pelaajan tulos, eli menikö yli vai ali tavoitteen ja kuinka monella heitolla. Tällä radalla par oli 3 tai 4 väylästä riippuen.


Ensimmäinen väylä selätetty!
Kiekkoja on kolme erilaista: draiveri eli pitkälle lentävä kiekko (meillä punainen), lähestymiskiekko (keltainen) sekä lyhyisiin heittoihin ja lähipeliin käytettävä putteri (sininen). Kukin kiekko eroaa hieman toisista nopeuden, liito-ominaisuuksien, lentoradan, painon ja materiaalin suhteen.


Tommi tähtää.
Tulee tosiaan huomata, että nämä kiekot eivät ole nyt ihan samanlaisia niiden rantafrisbeiden kanssa, joita nuorena heiteltiin. Enkä ollut tainnut koskea minkäänlaiseen kiekkoon sitten teinivuosien, joten alussa heitot olivat hieman hakusessa, vaikka niitä vähän odotellessa harjoiteltiinkin. Radalla oli tosiaan välillä hieman ruuhkaa, joten herrasmiespelissä odotellaan, kunnes edeltävä porukka on saanut väylän suoritettua.


Otto näyttää mallia.
Itse heittely vaatii yllättävän paljon voimaa, joten pojat kyllä peittosivat minut mennen tullen. Toisaalta paljon kyllä painottuu tekniikkakin, joka tulee ainoastaan harjoittelemalla. Loppujen lopuksi pärjäsin kuitenkin mielestäni melko hyvin, ja kiekko meni keskimäärin 5-6 heitolla sisään. Mun paras tulos yhdellä väylällä oli 4.Koska itse rata oli mäkinen ja kiekkojen perässä sai joskus juosta pitkänkin matkan, oli pelatessa koko ajan pieni hiki, joten tämä kävi samalla mainiosti pikku kuntoilusta! Loppujen lopuksi kaksi tuntia meni heittämällä (pun intended), ja kaikille jäi pelistä hyvä fiilis.

Arvio: hauskaa ajanvietettä ja loistavaa hyötyliikuntaa! Ainoana miinuksena pilvisellä säällä metsässä kimppuun tulevat ötökät, joten ensi kerralla Offia matkaan. Tätä ehdottomasti harrastetaan jatkossakin!

Oletko sinä jo kokeillut?

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Frisbeegolf
            http://frisbeegolfradat.fi/

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen harkinnut fribeegolfin kokeilua ja mietin ovatko nämö tokmannin kiekot sopivia aloittelijalle? En tahdo että kiinnostus uuteen harrastukseen kaatuu vatusteiden heikkouteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kyllä mun mielestäni nuo Tokmannin kiekot toimivat oikein passelisti, ja ehkä onkin hyvä ensin aloitella hieman halvemmilla kiekoilla, ne kun tulevat lentämään paljon päin puita ennen kuin tekniikka on hallussa. :D Eikä varmaan muutenkaan kannata ostaa heti alkuun kovin kalliita kiekkoja, jos ei laji sitten vaikka tunnukaan omalta. :)

      Poista