5.6.2015

Jim Bachor ja Jyväskylän katutaide

Mikäli asut Jyväskylässä tai satut tänne vieraisille, kannattaa katse kiinnittää maahan! Kaupungin katukuvaa ovat nimittäin tulleet piristämään pienet yksityiskohdat, jotka täydentävät toukokuun alussa Kauppakadun yläpäähän asti jatkettua pihakatua sekä tietenkin jo olemassaolevaa kävelykatua. Olen aina ollut taiteen ja eritoten katutaiteen ystävä, joten olenkin näistä kesäkadun piristyksistä erityisen innoissani! Kunpa kaikki osaisivat arvostaa urbaania ympäristöään (*köh köh* #katuliitugate).

Tänä vuonna Yläkaupungin yön yhteydessä paljastettiin chicagolaisen mosaiikkitaiteilija Jim Bachorin tekemät hienot, eri puolille Jyväskylän keskustaa ilmestyneet katumosaiikit. Bachor on myös tämän vuoden Äkkigallerian katustipendin saaja. Herra muuttaa rumat katukuopat harmaan tien piristyksiksi, ja onhan niillä ihan käytännön arvoakin, sillä kulku helpottuu! Tosin saa nähdä, kuinka kauan nämä teokset pysyvät ehjinä meidän routaisessa maassamme...

Päätin kerralla käydä etsimässä jokaisen mosaiikin, joten tässä kierroksen lopputulos. Apunani käytin tätä karttaa. Tosin paria mosaiikkia sai etsiä oikeiden karttojen avulla, sillä tuohon mosaiikkisuunnistuskarttaan ei ole piirretty kaikkia katuja (onnekseni olen aina ollu hyvä suunnistamaan).

Mosaiikkien aiheet ovat sinänsä simppeleitä, hieman humoristisia mutta kuitenkin taidolla tehtyjä. Vai mitä olette mieltä?Löytyy osoitteesta Oikokatu 15.

Kauppakatu 3
Tämä on helppo löytää: Kirkkopuistoa vastapäätä Jyväskylän taidemuseon edessä (Kauppakatu 23).

Väinönkatu 16
Tämä seuraava oli erittäin vaikea löytää, ja pyörin kadulta toiseen, kunnes teos lopulta löytyi Tellervonkadun ja Kansakoulunkadun risteyksestä.Tellervonkatu 2
Viimeisin kierroksen mosaiikeista löytyy satamasta.Satamakatu 8 satamakahvilan edessä.
Myös Väinönkatu on saanut uutta väritystä Kauppakadun molemmin puolin:Jo viime vuonna maalattu räsymatto on tehnyt paluun! Tulevatkohan myös sohvat kadun varrelle viime vuoden tapaan? :)
Kivat myrskypilvet tuolla horisontissa.
Kyllä muuten huomaa eron alkupään pilvisten ja viimeisten aurinkoisten kuvien välillä. Tulisipa jo kunnon kesä!

Mitäs olette mieltä? Piristääkö vai ärsyttääkö katutaide?

2 kommenttia:

  1. Kiitti Ave <3 Etsiskelinkin myös noita osoitteita ja tuntuivat olevan kiven alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, mukava olla hyödyksi! :) Koitin itsekin etsiä netin uumenista noita osoitteita, joten kun en löytänyt, päätin selvittää ne itse! :)

      Poista