2.6.2015

Sinä loukkasit minua

Halusin lähteä mukaan Tipulassa-blogin tärkeään Sinä loukkasit minua -kampanjaan, jossa kiinnitetään huomiota nettikiusaamiseen ja loukkaaviin kommentteihin. Vaikka en itse ole onnekseni saanut blogiini ilkeitä kommentteja, olen lukenut niitä aivan liikaa muiden bloggaajien kommenttipalstoilta. Nämä loukkaukset kohdistuvat yleensä bloggaajan ulkonäköön, vaatetukseen, lapsenkasvatukseen ja noh, yleisesti elämäntyyliin. Kommentoijilla on mielestään oikeus huomauttaa tai puuttua toisen tapaan elää elämäänsä, ja bloggaajien pitäisi osata suhtautua näihin neutraalisti, sillä mitäs bloggaat julkisesti.

Rakentavan kritiikin ja suoranaisen ilkeilyn välillä menee kuitenkin selvä raja. En ymmärrä millainen ihminen viettää päivänsä kommentoimalla ilkeästi muille anonymiteetin takaa. Sanoisitko samat sanat myös kasvotusten? Oletko vain kateellinen bloggaajalle, vai onko elämässäsi asiat niin huonosti, että paha olo täytyy purkaa muihin? Tajuatko edes, että siellä ruudun toisella puolella on myös tunteva ihminen, jota tällaiset kommentit voivat koskettaa hyvinkin syvältä?

Mikäli olet tällainen anonyymi nettikommentoija, toivon että mietit hetken aikaa, että olivatko nämä kommentit todellakin tarpeellisia. Tuliko niistä parempi olo? Koitko saavuttavasti ilkeällä kommentilla jotain tarpeellista? Eikö olisi ollut helpompaa vain klikata itsesi pois blogista tai jättää teksti kokonaan lukematta?

Nettikiusaajat ovat kasvava kiusaajien joukko, mutta harva tajuaa, että anonyyminkin kommentoijan IP-osoite ja henkilöllisyys voidaan selvittää. Toisaalta ilkeää kommentointia näkyy enenevässä määrin myös omalla nimellä mm. Facebookissa. Monet näkemäni kommentit ovat verrattavissa kunnianloukkaukseen, joten toivoisin, että asiaan puututtaisiin useammin sen sijaan, että nielletään urheana nämä kommentit. Toivottavasti tämä kampanja herättää edes yhden kiusaajan omantunnon!

Seuraava teksti on kopioitu suoraan Tipulassa-blogista.
Arvosteletko kaupan kassajonossa muiden ruokaostoksia ja ulkonäköä? Kommentoitko leikkipuistossa vanhemmalle, miltä tämän lapsi näyttää? Kerrotko kanssaihmisille, kuinka rumia, ällöttäviä ja vastenmielisiä he ovat? Kehotatko ostarilla pyörivää nuorta tekemään itsemurhan?
"Vitun kaksnaamainen pullukka huora! Tajuutsä et kukaan ei lue sun blogii koska oot niin säälittävä, etkä saa ikinä munaa tolla naamalla ja parempi jos vaa tekisit jotai tolle naamalles... painu sinne vittuun mistä tulitki ja kato peiliin ja jätä ne pullat yms. pois ihan suosiolla. Oot sairas ja lihava lehmä! ammu ittes!"

""Kateelliset muuta keksi." väitätkö että joku olisi sinulle kateellinen? :D sinun elämässäsi ei ole mitään kadehdittavaa tai ihanteellista. Ruma, Läski, loismatonen joka kuluttaa yhteiskunnan rahoja."

"sun muodoillas et oo voinu sairastaa anoreksiaa, oot säälittävä huomiohuora jolla ei ole yhtään ystävää ja joka baarissa istuu yksin nurkassa turpa kiinni"

”Mietin kuvia katsoessa, kuinka Eve on tosi pullukka. Olet kertonut syömis ongelmista hänen kanssaan. Ei hän kyllä näytä yhtään siltä ettei ruoka maistu. No, tietty jos annat makeita välipaloja asia saa toisen näkökannan. Silloinhan ruoka ei enää maistu ja lihominen on taattu. Eikö neuvolassa jo puututa asiaan? Ylipainoinen lapsi noin varhaan on kyllä lihava nuori/aikuinen.” (Kyseessä on normaalipainoinen vauva.)

”Usein sanotaan, että geenien sekoittaminen tuottaa terveitä jälkeläisiä. Aina se ei kuitenkaan näy sattuvan kohdalle." (Kirjoittajan lapsen vammaisuudesta.)

"Vittu oot nolo tapa ittes"

"ootko harkinnu itsarii? Jos oot ni mitä sä tääl enää oot?"

Ilkeät kommentit loukkaavat myös netissä. Me toivomme asiallista kommentointia blogeihin. 

A girl with too many pictures  -  Ai karkkii!  -  Aiatar  -  Aikuistumiskipuja  -  All hearts are wonderful  -  Alusta loppuun  -  Am I Invited  -  Annun elämä uusiksi  -  Arkilove  -  Ave Katriina  -  By Tinja Katariina  -  Elämänilon alkulähteillä  - Elämää hetkessä  -  Elämää pyörätuolista käsin  -  Emilia Christine  -  Enni Heidi  -  Ennin kengissä  -  Erin Linnea  -  Essi Maaninka  -  Fifty Ways  -  Garden Of My Dreams  -  Haaveilen kaikesta  -  Haaveita ja oikeeta elämää  -  Harmaa ja muut iloiset värit  -  HeioonJenna  -  Hulivilini  -  Ida Parviainen  -  Ihanan karmea  - Ikimuistoista  -  Inku-chan  -  Inspiration  -  Jemppuu  -  Jenni's Lullaby  - Kaaosta ja kukkamekkoja  -  Kadun aurinkoisella puolella  -  Kaiken takana on äiti.  -  Kat von Yvon  -  KIDULT  -  Kitujainen.com  -  Kolme pientä porsasta  - Kommammaa  -  Kotiäidin elämää  -  Kouluta Ite Paremmin  -  Kun äiti kelaa  - Kuvastin  -  Käenpesä  -  Lady of The Mess  -  Leveämmin hymyilevä perhe  - Chasing Happiness  -  Life à la Annika  -  Life is an illusion  -  Lifestyle by Maiju Kristiina  -  Love yourself first  -  Loyal Companion  -  Maalia kohti  - Mammalaiffii  -  MammaMiia  -  Mansikkatilan mailla  -  Marika's  -  Marjukka Katariina  -  Meidän Pieni Ryyni  -  Mieleni on maalaus  -  Minäkö keski-ikäinen?  -  Moonika Kristiina  -  Munakoisoni ja minä  -  My fairytale  -  My life, with love Alesya  -  Nani - Be yourself  -  Napsahduksia  -  Natalia  -  Never Give Up  - Nightwish Diamonds  -  Nuori ajattelija  -  On my way  -  Operaatio Äiti  - Optimismia ja energiaa  -  Outi's life  -  paint my house BLACK  -  Paiqo  - Perhosia masussa  -  Petran; Minä ja me  -  Piaeliina  -  Pieni Lintu  -  Pieni Hento Ote  -  Pikku Bambin Blogi  -  Pinkit korkokengät  -  Privaattikamaa  - Rakkaudella Hannele  -  Reborn Beast  -  Rouva Y  -  Ruusumäki  -  Ruusun tuhkaa  -  Saijis  -  Smagatsoff  -  Something different by Emilia  -  Spread your wings  -  Style and jewels  -  Syvältä  -  Taloni maalla  -  Tassuttelijan päiväkirja  -  Teijan Kauneus Blogi  -  The Blind Leap  -  The Diary of Mariella Elisabeth  - The World According to Jani  -  Thinking out of the box  -  Thrill Me Tonight  - Tipulassa  -  Touch the sky  -  Tuulanneli  -  Unelmia jahdaten  -  Unelmiin tai sinne päin  -  Vilhelmiina Lyydia  -  Villa Tuta  -  Vähäx vaikeeta?  - Waldgeistory  -  Weekend Chic  -  XL elämää  -  Zeninan  -  Äiti ja melukylän lapset  -  Äiti on vihannes  -  Äiti yrittää


Ollaan mukavia toisillemme! Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kiva, että lähdit mukaan kampanjaan! :) Tosiaan anonyymien kommenttien lisäksi tuntuu koko ajan yleistyvän negatiivinen kommentointi omalla nimellä fb-ryhmässä tai vaikkapa iltapäivälehtien kommenttiruudussa. Lasten ja nuorten nettikäyttäytymiseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi kouluissa, mutta kukakohan kertoisi näille aikuisille kommentoijille, miten on kohteliasta ja asiallista kommentoida toisia ihmisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osallistun aina mielelläni tärkeisiin kampanjoihin, hienoa että laitoit tämän alulle! :) Olen usein itsekin ihmetellyt, kuinka rumaa kieltä nimenomaan aikuisten kommentoijien suusta tulee. Ja jos on jostain mielipide, niin siitä ei sitten todellakaan osata joustaa tai edes ottaa toista keskustelijaa huomioon. Ehkä vanhempien sukupolvien kuuluisi käydä jokin nettietikettikurssi näin jälkikäteen? :)

      Poista