26.7.2015

Kaikki muumit laaksossa?

Mun piti jo kirjoittaa jostain aivan ihan muusta, mutta koin sittenkin tämän aiheen ajankohtaisemmaksi ja luontevammaksi.

Kuten jo viime postauksessa mainitsin, olen tässä paraikaa viikon verran yksin kotona ja aion käyttää tämän ajan myös monella tapaa hyödyksi. Yksi näistä tavoista on kaappien järjestely ja tavaroiden läpikäyminen. Koko kuluneen viikon ajan sormeni ovat syyhynneet päästä kaappeihin ja häkkivarastoihin käsiksi, eritoten tilattuani alkuviikosta Adlibriksestä erään hyvin mielenkiintoiselta kuulostavan uutuuskirjan. Mutta tästä kirjasta tulee varmasti juttua lisää myöhemmin, kunhan pääsen teokseen enemmän paneutumaan! ;)

Joka tapauksessa eilen päätin aloittaa tuon siivousurakan, ja jostain syystä aloitin sen muumimukikokoelmastani. Syynä lienee viime aikoina paljon harrastamani Facebook-kirpparointi, sillä näissä Jyväskylän ryhmissä on viime päivinä näkynyt muki jos toinenkin myynnissä. Aloin miettimään omaa kokoelmaani ja sitä, että enpä ole muistanut päivittää sitä enää muutamaan vuoteen. Kuinkahan moni muki on jo tässä välin poistunut tuotannosta ja myynnistä?


Kokoelma koko komeudessaan.
Joten puoliksi innoissani, puoliksi kauhunsekaisin tuntein otin makuuhuoneemme kaapista tuon ison laatikon, jossa mukit olivat pakattuina kahdessa kerroksessa näteissä riveissä. Tosin viimeisimmät hankinnat oli lähinnä vain sullottu johonkin väliin niin, että kannen sai jotenkuten vielä teipattua kiinni. "Pitää hankkia näille jokin parempi säilytyslaatikko", oli ensimmäinen ajatukseni.

Raivasin lattialle tarpeeksi tilaa ja aloin varovaisesti poistamaan mukeja yksitellen pakkausmateriaaleistaan. "Ai niin, tämäkin muki! Ja tämä!" Innostukseni kasvoi muki mukilta samalla kun pakkauspaperikasa kasvoi. Päätin samalla myös hankkia paremmat kuplamuovit rakkaiden mukieni ympärille.


Talvi-kausimukit.
Oikean keräilijän tunnistaa siitä, että niitä keräilykohteita on välillä ihana vain katsella. Tutkiskella. Ihastella. Kosketella. Ja sitten laittaa ne varovasti takaisin pakkauskääreisiinsä. Hullua, mutta ah niin palkitsevaa.

Olen pienestä pitäen tykännyt keräillä asioita. Lapsena aloin keräämään käytännössä kaikkea, mitä minulla oli useampi kuin kaksi kappaletta. Kerran sain nimipäivälahjaksi Roope Ankan taskukirjan, tiedättekö sellaisen, jossa kaikista kyseisen vuoden Roope Ankkojen selkämyksistä muodostuu kokonainen kuva. Joten pakkohan se sitten oli koko loppuvuosi ostaa puuttuvat osat jotta kuvasta tulisi täydellinen! Ja edelleen kismittää, että pari alkuvuoden Roope Ankkaa oli jo poistunut myynnistä ennen kuin ehdin ne ostaa. Mikä keräilijän painajainen!


Kesä-kausimukit.
Muistan kerran jopa tehneeni listan kaikista niistä asioista joita keräilin, ja listaan tuli yli 20 kohtaa. Nuorempana suurimpia keräilyni kohteita olivat kirjepaperit, tekokukat, avaimenperät, pinssit, miniatyyri-hajuvesipullot, Spice Girls -oheistuotteet, Kinder-lelut, gogot, Pokémon-kortit... Myöhemmin mukaan tulivat kaikki kissoihin liittyvät koriste-esineet (kyllä, olin jo esiteininä miniversio hullusta kissanaisesta) sekä 1000-palan palapelit, joita tykkäsin tehdä varsinkin kesäöisin samalla kuunnellen Radio Mafiaa.

Teininä keräily muuttui pikemminkin muistojen keräilyksi, ja minulla on tähän päivään asti paha tapa säilyttää tapahtumista ja matkoista kaikki mahdollinen, pääsylipuista matkamuistoihin. Vakuuttelen aina itselleni, että vielä joku päivä teen tästä ja tästäkin matkasta scrapbook-tyylisen kokoelman valokuvia ja karttoja ja pääsylippuja ja kaikkea muuta oheiskrääsää, mutta vuodet ne vaan vierivät enkä ole vieläkään saanut yhtään muistokirjaa tehtyä. Enkä tietenkään ole heittänyt näistä mitään pois, vaan raahaan alatikasvavaa "muistokasaa" kämpästä toiseen (älkää kertoko Tommille!)


Erikois- ja juhlamukit.
Tämä kaikki tuokin minut takaisin muumimukeihin! En enää edes muista, mistä niiden keräily lähti, mutta ensimmäiset mukini ostin muistaakseni lukioiässä. Toki olen kasvanut Muumilaakson tarinat -piirrettyjen parissa, kuten on luultavasti jokainen 90-luvulla Suomessa lapsuutensa viettänyt. Sittemmin olen keräillyt nuo kaikki jaksot dvd-levyjen muodossa, ja niitä tykkäämme Tommin kanssa katsella silloin tällöin edelleen. (Tässä välissä pakko huomauttaa, että nimenomaan muumit meidät alunperin yhdistivätkin, mutta tämä tarina pitänee kertoa kokonaisuudessaan joskus toiste.)


Jo tuotannosta postuneet mukit.
Lopulta tämän pienen muumi-inventaarioni jälkeen harmikseni ja myös ilokseni oli todettava, että kokoelmani oli kuin olikin vajavainen. En tietenkään edes haaveile niistä 90-luvun muumikokoelmista, joiden huutokauppahinnat hipuvat jo sadoissa euroissa, tai tuhansien eurojen arvoisista erikoiserämukeista, vaan keskityn hieman realistisempiin kohteisiin. Olen tosiaan vahingossa unohtanut ostaa pari viimevuotista sesonkimukia ja myöskin kaikki uusimmat tulokkaat odottelevat vielä kauppojen hyllyillä ostajaansa. Harmi tämä on siksi, että varsinkin jo tuotannosta poistuneiden hinta on ehtinyt jo nousta ja tämä olisi ollut yksinkertaisesti vältettävissä, mutta innoissani olen juurikin tämän luonteeni vuoksi: onpahan taas jotain kerättävää!


Edelleen myynnissä olevat.
Voitte varmaankin jo arvata, minne suuntasin heti saatuani kokoelman kartutettua ja netistä tarkistettua puuttuvat mukini: kaupoille! Kiersin kolme eri tavarataloa ja pari nettikirppistä, ja tadaa! Tätä tekstiä kirjoittaa nyt moninkertaisesti tyytyväisempi Ave kuin se, joka eilen aamulla vasta ajatteli muumimukejaan. :)

Tiedän, että kokoelmani on edelleen vajavainen ja kerättävää riittää (ja ensin pitää odottaa seuraava palkkakin), mutta sehän se koko keräilyn idea onkin! ;)

Käy Muumilaaksoon!

Mitä te olette mieltä keräilystä? Keräilettekö itse kenties jotain? Olisi hauska kuulla kommentteja ja kokemuksia! :)

3 kommenttia:

 1. Ihana postaus ♥ Muumit on niin kauniita ja niitä on tosiaankin kiva aina välillä vain tutkia. Sulla on oikein mukava kokoelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Ihan mukavastihan noita mukeja on jo vuosien varrella kerääntynyt! :) Vielä kun saisi ne kaikki esille johonkin ihanaan vitriiniin...

   Poista
 2. Muumimukifanaatikko! Mullakin on näitä jonkin verran ja ne 'vähemmän arvokkaat' on osaksi käytössä, kalliimmat ja arvokkaammat sitten tarroineen kaapissa piilossa. Johonkin olisi nämä ihana saada esille, uuteen asuntoon täytyy koittaa löytää paikka :)

  Ps. Käyn tänään ostaan sen tän kesän kesämukin itselle :D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista