4.8.2015

KonMari ja siivouksen elämänmullistava taika

Kuten olen tässä jo muutamassa viime postauksessa hieman mystisesti maininnut, tilasin pari viikkoa sitten Adlibriksestä erään uutuuskirjan, joka näkyi komeilevan kyseisen sivuston suosituimpien kirjojen listallakin. Jyväskylän kaupunginkirjastossa kyseistä teosta jonottaa tällä hetkellä 20 henkilöä, joten parillakympillä päätin säästää odottamisen vaivan, ja voin tarvittaessa lainata kirjaa myöhemmin sitten perheelleni ja ystäville. Kirja tuli kotiin tasan viikon päästä tilauksesta, ja eilen, tasan viikko sen jälkeen kun sain sen käsiini, suljin tyytyväisenä takakannen. Välillä lukeminen viivästyi, sillä en malttanut olla aloittamatta siivousurakkaa samantien, mutta lienee silti parasta ensin lukea koko teos loppuun, sillä lopussa inspiraation määrä on valtava!

Tämä kyseinen kirja on Mari Kondon teos KonMari, joka lupaa vaatimattomasti mullistaa elämäsi! Ideana on se, että olemme jokainen siivonneet ja järjestelleet paikkoja lähtökohtaisesti väärin, minkä takia tuntuu siltä, ettei koti pysy koskaan kovin kauaa siistinä. Kun kotimme on sotkuinen, emme myöskään pysty ajattelemaan selkeästi ja elämänlaatumme kärsii. Tähän Marie Kondolla on yksinkertaiset ohjeet, jotka mullistavat, jos ei nyt ihan koko elämääsi, niin ainakin siivoustottumuksesi!Ideana on tehdä kerralla perusteellinen, syväpuhdistava siivous, jonka jälkeen kaikki turha tavara on poissa eikä sotkua enää synny uudestaan. Kun tavaraa on niin paljon vähemmän, pysyvät kaapit järjestyksessä ja jokainen esine löytää oman paikkansa. Urakka vie luultavasti useamman viikon, mutta tämä on vain muutama viikko elämästä, jonka voit parhaassa tapauksessa elää loppuun asti vapaana turhasta roinasta. Houkuttelevaa, eikö!Kondo esittelee kirjassaan vuorenvarman metodin: kysy jokaisen tavaran kohdalla, tuottaako tämä kyseinen esine sinulle iloa. Yksinkertaista, mutta ilmeisen tehokasta! Miksi ympäröisit itsesi tavaroilla, jotka eivät ilahduta sinua? Tavaroista on helpompi luopua, kun hoksaa, että ne ovat jo tehneet tehtävänsä ja voit hyvillä mielin laittaa ne kiertoon.

Kondo myös neuvoo, missä järjestyksessä tämä perinpohjainen tavaroiden läpikäyminen kannattaa käytännössä aloittaa, ja kuinka järjestellä jäljelle jääneet, rakkaat esineet takaisin tyhjiin kaappeihin ja hyllyihin. Hän käyttää paljon käytännön esimerkkejä sekä kertoo asiakkaidensa kohtaamia ongelmia ja oivalluksia.


Kondo neuvoo myös, kuinka vaatteita kannattaa säilyttää oikeaoppisesti.
Itse kirjasta sen verran, että alustus ja ensimmäiset kappaleet tuntuvat toistavan paljon samaa ja napakkaan asiatekstiin tottuneena teos tuntuu jaarittelevan todella paljon ennen kuin päästään itse asiaan, mutta vastavuoroisesti pidän siitä, kuinka Kondo käyttää paljon omia sekä asiakkaidensa kokemuksia esimerkkeinä. Toisaalta perinpohjaisuus näkyy myös kirjassa: kun asiat käy tarpeeksi perusteellisesti ja rauhassa läpi, syntyy myös lukijalle tunne siitä, että haluttu lopputulos on mahdollista saavuttaa myös omassa kodissa.

Yksi ehdottomasti negatiivinen puoli kirjassa on se, että Kondo kehottaa läpi kirjan heittämään tavaraa pois, mutta jokainen suomalainen varmasti ymmärtää kierrättämisen arvon. Kenties tässä on vain kyse kulttuurieroista, sillä Marie Kondo on japanilainen (onkohan Japanissa kirpputoreja?).En ole vielä päässyt toteuttamaan tätä massiivista urakkaa, mutta toivon saavani sen suoritettua vielä tämän kesän aikana. Tämä KonMari-menetelmä on loistava myöskin minimalismipeliä silmälläpitäen, joka minulla onkin ollut tässä jo muutaman päivän verran käynnissä.

Joten ei kun inspiroitumaan ja siivoilemaan!

Ave

Ps. Bongasin kirjan ensimmäisen kerran Kuiskauksia-blogista, jossa kirjaa on käsitelty pariinkin otteeseen!


EDIT: voit käydä kurkkaamassa projektin etenemistä täältä!

6 kommenttia:

 1. Kiva lukea myös sinun ajatuksia ja kokemuksia KonMarista! Olen samaa mieltä tavaran pois heittämisestä -mitä haaskausta! Kierrättämisvaihe oli myös yksi oman projektini eniten aikaa vievistä osuuksista: oli kirppispöytää, nettikirppistelyä ja tavaroiden viemistä kierrätyspisteeseen ja hyväntekeväisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen huomannut saman tuosta kierrätyksestä, että sehän tässä taitaakin olla loppujen lopuksi se työläin osio! Mulla ei tällä hetkellä olekaan töitä hetkeen tiedossa, joten aion käyttää tämän ajan tehokkaasti hyväksi kirppistellen ja siivoillen! :)

   Poista
 2. kiva, että muutkin on kiinnittäneet huomiota kierrätysasiaan! sitten vielä pitäisi huolehtia siitä, ettei tavaramäärä pääse uudestaan lähtemään käsistä... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä vaatii itsehillintää, ettei kaikki vapautunut kaappitila täyty uudestaan. :D

   Poista
 3. Luin tämän kirjan vastikään ja ihan mielenkiintoista! Tosin juuri tuo tavaroiden poisheittäminen ei ole ehkä se mun juttu, enemmänkin kirpparit ja muutoin kierrätys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nimenomaan, en raaskisi heittää hyväkuntoista tavaraa noin vain roskiin! Onneksi oon saanut hyvin tavaraa kiertoon Facebookin kirppisryhmien kautta, ja loput oon sit vienyt vaatekierrätykseen tai lahjoituksina kirppiksille. :)

   Poista