27.10.2015

Hulluna Halloweeniin!

Lapsena en niinkään ollut jouluihmisiä, vaikka toki juhlana siinä oli oma tunnelmansa ja jouluaaton lahjoja odotti ja joulupukkia vähän jännitti. Pipareita oli hauska tehdä ja äiti leipoi aina juustokeksejä, ne olivat jouluisin ihan must have. Pääsiäisenä puolestaan päästiin virpomaan ja maalaamaan munia, mikä oli jännää sekin. Raeruohotkin kasvatettiin! Synttäritkin oli ihan kivat, sai paljon lahjoja ja herkkuja, ja äiti teki joka vuosi mansikkakermakakun.

Mutta se koko vuoden ykkösjuhla ja kohokohta on mulle aina ollut Halloween! Tuo vanha kelttiläinen sadonkorjuujuhla, niin synkkää, mystistä ja ihanaa! Ja niin jännittävää!All Hallow's Eve, tunnetummin siis Halloween, on perinteisesti yhdistetty satokauden loppumiseen ja talven tuloon. Se pohjautuu kelttiläiseen, talven alkamista juhlistavaan samhain-juhlaan, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan tuonpuoleisesta tämän maailman puolelle ja houkuttelevan eläviä mukaansa. Vainajia peloteltiin pois kokoilla ja naurislyhdyillä, jotka ovat sittemmin vaihtuneet rapakon toisella puolella tunnetummin kurpitsoihin. Useissa maissa, myös Suomi mukaanlukien, kyseessä onkin ollut suuri sadonkorjuujuhla, kekrijuhlaAnglosaksisista maista Halloween-perinne on levinnyt Yhdysvaltoihin, jonka nykyisessä muodossa se on suomalaisillekin tuttu. Monissa kulttuureissa samoihin aikoihin vietetään pyhäinpäivää, jolloin puolestaan muistellaan tämän maailman jättäneitä. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä ovat kaksi eri juhlaa, vaikka ne toisinaan saattavakin osua samalle päivälle!Latinalaisessa Amerikassa ja eritoten Meksikossa puolestaan samankaltainen juhla tunnetaan nimellä día de los muertos, "kuolleiden päivä", ja sitä vietetään 28.10-1.11. Juhla pohjautuu maan alkuperäiskansojen, kuten atsteekkien ja mayojen, ikivanhoihin rituaaleihin, ja se on pikemminkin iloinen juhla, jossa edesmenneitä muistetaan ruoalla, juomalla ja lahjoilla. Sen symboleja ovat eritoten pääkallot sekä naispuolinen luurankohahmo, Catrina. Juhlana día de los muertos siis muistuttaa enemmän meille tutumpaa pyhäinpäivää, kuin kurpitsajuhla Halloweenia.

Hassu fakta: Halloweenin toi Suomeen Helsingin sotainvalidien naisjaosto vuonna 1950 ensimmäistä kertaa Kalastajatorpalla järjestetyn Halloween Partyn muodossa.

Lähde: Wikipedia


Kuva: Wikimedia commons
Ensimmäiset omat Halloween-bileeni taitavat sijoittua jonnekin ala-astevuosiin, olin ehkä suurinpiirtein kymmenen vanha. Minä ja kolme parasta ystävääni fanitimme tuolloin kaikkea synkkää ja pelottavaa, joten luonnollisesti aloimme viettämään jokavuotisia omia Halloween-juhliamme, jossa pukeuduttiin mustiin ja istuttiin pimeässä huoneessa kynttilänvalossa hämähäkinseittien keskellä. Saatettiin juoda vähän limusiideriä ja syödä naposteltavia.


Halloween 2006.
Vuosi vuodelta juhlat tietenkin kehittyivät, ja aloimme panostaa joka kerta hieman enemmän asuihin, koristeluihin sekä ruokapuoleen. Kaveriporukkakin muuttui ja muovaantui, ja bileet laajenivat pikku hiljaa.


Halloween 2010
Muutettuani opiskelemaan Jyväskylään, alkoi Halloween juhlana vallata pikkuhiljaa myös opiskelijat, ja vuosi vuodelta myös teemabileiden kirjo laajeni. Olen myös itse pitänyt lähestulkoon kahdenkymmenen vuoden perinteestäni kiinni, ja juhlin Halloweenia edelleen joka vuosi. Aina silloin tällöin panostan hieman enemmän, ja järjestän pukujuhlat itse.


Halloween-juhlat vuosimallia 2011. Kuka tunnistaa asuni? ;)
Kuten myös tänä vuonna! Itse Halloween-päivä (31.10.) sattuu sopivasti lauantaille, joten luonnollisesti tuolloin juhlitaan! Puku on tietenkin pakollinen, ja emäntänä olen ehtinyt alkaa suunnittelemaan kyseisiä juhlia hyvissä ajoin jo kesällä. ;)

En vain millään malttaisi odottaa lauantaihin, vaan haluaisin aloittaa koristelemaan jo nyt! Saako jo leipoa?

Taidankin postata tässä pitkin viikkoa omia Halloween-vinkkejäni mm. koristeluun ja tarjoiluun liittyen, sillä monet asiat on pitänyt oppia kantapään kautta. Samalla saatte hieman sneak peekia tulevista lauantain juhlista! ;)

Aiotteko te juhlia Halloweenia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti