23.10.2015

Stop narskutukselle!

Olen koko viikon kärvistellyt kipeän poskihampaan kanssa. Syödessä vihloo ja sattuu, ja hammasta kuumottaa ja kolottaa pitkin päivää. Tänä aamuna päätin vihdoin varata ajan päivystykseen, sillä en halunnut ottaa sitä riskiä, että kipu vain pahenisi viikonlopun aikana toisella paikkakunnalla (lähdemme viikonlopuksi anoppilaan).

Sain onneksi ajan jo tunnin päähän soitosta, eikä tarvinnut onneksi sateessa polkea kuin vain muutaman korttelin päähän kotoa. Olin aivan varma, että sieltä löytyisi massiivinen reikä, tässä kun ollaan herkuteltu lähes päivittäin Ranskan tuliaisilla sun muilla makeilla maistiaisilla...

Yllätys oli kuitenkin suuri, kun hammaslääkäri kehui hampaideni olevan täydellisen moitteettomassa kunnossa, eikä reiän reiästä ollut tietoakaan (kuulemma näki heti, että käytän säännöllisesti hammaslankaa, jee!). Röntgenkuvatkin vahvistivat hampaiden olevan terveet. Sen sijaan kipuilu johtui narskutuksesta. Tätä en ollut tullut edes ajatelleeksi!

Okei, mulla on kieltämättä tämän narskutteluni myötä tullut jo muutaman vuoden käyntihistoria erilaisissa hammashoidoissa, mutta vuosi sitten hankittuani purentakiskot öistä narskutusta varten luulin jo päässeeni näistä ongelmista. Hampaitani on myös hiottu useaan otteeseen, jotta vastakkaisten hampaiden toisiinsa kohdistuva paine vähenisi. Tällä kertaa kipuilu oli myös erilaista aiempiin vaivoihin verrattuna, joten luonnollisesti ajattelin heti vaivan johtuvan reiästä.Ongelma on siis siinä, että kun narskuttelen, eli bruksaan, hampaani ovat luonnollisesti erittäin kovilla ja hankausliike aiheuttaa sen, että ikeneni vetäytyvät ja paljastavat hampaan kaulan, mikä puolestaan aiheuttaa vihlontaa ja kipua ja altistaa hampaan vielä suuremmille rasituksille. Samalla myös hampaani ikäänkuin löystyvät (kääk, hampaidenirtoamispainajaiset ovat niitä pahimpia!).


Kuva löytyi googlella.
Harmikseni sain kuulla, että vaivani lienee pysyvä eikä sitä enää voi korjata, joten nyt pitää keskittyä poskilihaksiin ja kiinnittää huomiota purentaan. Sain lääkäriltä pari paperillista jumppaohjeita matkaan, joten näitä aletaan sitten treenaamaan päivittäin!Sähköistä hammasharjaa kuulemma kannattaa edelleen käyttää, se on joka tapauksessa normaalia harjaa hellempi. Pitää vain varoa harjaamasta liian voimakkaasti tai liian läheltä hammaskaulaa. Samalla sain myös purukuminsyöntikiellon, joten kävin varustautumassa apteekin xylitol-tableteilla.


Vaivaako ketään muuta narskutus? Kuinka olette saaneet sen hoidettua? Tää on kyllä tosi ikävä vaiva, varsinkin kun usein sitä saattaa narskutella pitkin päivää aivan huomaamatta, ja vaiva voi aiheuttaa myös mystisiä päänsärkyjä. Pitääpä muuten ihan tietoisesti alkaa kiinnittämään huomiota purentaan esimerkiksi treenatessa!

Joka tapauksessa rentouttavaa (ja toivottavasti kipuvapaata) viikonloppua! 

Ave

Ps. Kuulostaako tutulta, tai haluatko muuten vain tietää lisää? Esimerkiksi YTHS:llä on tästä oiva lehtinen pdf-muodossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti