30.11.2015

Kamerafiltterit — joko olet kokeillut?

Yhteistyössä Kamerafiltteri.fi


Kuvakappaus Kamerafiltteri.fi -nettisivuilta
Sain jo ennen Pariisin matkaani testaukseen Kamerafiltteri.fi:ltä muutamia filttereitä kiinnikkeineen. Kyseessä ovat siis kameraan kiinnitettävät suotimet, joilla voi vaikuttaa valon määrään tai kuvan värimaailmaan. Parhaassa tapauksessa suotimien käyttö voi poistaa kuvien jälkikäsittelyvaiheen kokonaan, kun haluttu efekti saadaan luotua jo kuvanottohetkellä. Suotimia on kahdenlaisia: harmaasuotimet ja värilliset suotimet.

Huom, kaikki tässä postauksessa olevat kuvat ovat siis täysin jälkikäsittelemättä!


Ylävasemmalla kuva otettu sellaisenaan ilman filttereitä, muut kuvat kuvattu eri filttereillä.
Kaverini antoi ennen matkaani minulle pienen opastuksen siitä, kuinka filtterit toimivat, ja millaisia efektejä niillä saa aikaan. Sain pienen nipun filttereitä myös mukaani Pariisiin, joten tässä postauksessa saatte myös pientä sneak peekiä tuolta reissulta! (Itse reissupostauksia kuuluu sitten perästä, en ole valitettavasti oikein vielä ehtinyt/jaksanut paneutua kaikkiin tuhansiin kuviini... :D)Homma toimii siis näin. Kameran objektiiviin kiinnitetään suodinkierre sekä filttereille varattu teline, suodinteline, johon näitä suotimia voi sitten lisätä oman maun mukaan. Käytössäni olleessa telineessä oli tilaa neljälle eri filtterille. Useimmiten käytettyjä filttereitä ovat harmaasuotimet, jotka ovat erityisen käteviä taivasta kuvattaessa. Tarkoituksena on yksinkertaisesti vähentää kennon läpi pääsevän valon määrää, jolloin valotusaikaa voi pidentää ja esimerkiksi pilvet tulevat kuvassa paremmin esiin pimentämättä kuitenkaan koko kuvaa (mikäli siis käytössä on tähän tarkoitukseen tehty puolikas filtteri).

Huom! Filttereillä kuvattaessa on suositeltavaa käyttää aina jalustaa ja mielellään myös manuaalitarkennusta!


Sama maisema harmaasuotimella ja ilman. Arvaatkos, kumpi on kumpi?
Värifilttereillä puolestaan voi leikkiä niin paljon kuin sielu sietää oman psykedeelisyysasteen mukaan. :D

Ilman filtteriä ja filtterillä.Ja sitten siihen lupaamaani Pariisin sneak peekiin! En kantanut filttereitä mukanani aivan joka päivä, sillä parina päivänä oli synkkää ja sateista, mutta kauniina päivinä suotimet olivat kyllä käytössä! Eniten niistä oli hyötyä auringonlaskua kuvattaessa, jolloin pilvet jäivät kuviin selvästi kuitenkaan pimentämättä kaupunkimaisemaa.


Sama näkymä ilman filtteriä ja sini-filtteriä käyttämällä.
Tässä on käytössä sekä pinkki että sininen suodin.
Ylempänä käytetty ruskeaa ja sinistä suodinta, alhaalla kuva ilman suotimia.


Ylläolevissa taivaskuvissa on siis käytetty pelkästään puolikasta harmaasuodinta, jotta pilvet tulevat paremmin esiin kuitenkaan jättämättä allaolevaa kaupunkinäkymää liian tummaksi.

Tämän pienen testailun jälkeen minä ainakin olen innoissani! Suotimet ovat myös mainio joululahjaidea jokaiselle järkkärin omistajalle! ;)

Oletko jo testannut kamerafilttereitä, tai aiotko kenties tämän innostamana testata? Tsekkaa toki myös Kamerafiltteri.fi:n facebook-sivut! Sieltä löytyy muun muassa muiden valokuvaajien filtteritestailuja sekä inspiraatiota erilaisiin värikokeiluihin!

Ave

4 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Mielenkiintoisia nuo filterit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo näillä oli kyllä hauska "leikkiä"! :D Aukesi ihan uusi valokuvaamisen ulottuvuus!

   Poista
 2. Wau! En oo kuullut näistä, onpa kiva idea! Toisaalta tykkään kuvista "no filter" muodossa eniten, koska eikös se ole vähän niinkuin väärennös, jos muita värejä lähtee lisäämään :D toisaalta se on myös värin korostamista ja onhan nuo kuvat kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin nämä olivat uusi tuttavuus, ja oli kyllä hauska kokeilla! Kieltämättä itsekin tykkään värimaailmaltaan "normaaleista" kuvista ja nämä filtterit lienevätkin optimaalisia lähinnä luonto- ja maisemakuvaajien käyttöön. Toisaalta olen nähnyt upeita kuvia urbaaneista maisemista, joihin on saatu värifilttereillä upea tunnelma ja hieman mystiikkaa. Myös pilvisellä ja synkällä säällä maisemaan saa muutakin väriä, kuin harmaata! :D Kyllä sitä tulee itsekin jälkikäsiteltyä ja muokattua lähes jokaista kuvaa, joten onhan sekin tavallaan huijaamista. ;) Itselläni on käytössä tällä hetkellä harmaasuodin maisemakuvia varten, mutta voisin tarvittaessa myös lisätä sinifiltterin korostamaan taivasta/vettä.

   Poista