13.1.2016

Mikä ihmeen Satokausikalenteri?

Mikäli on yhtään seurannut viime kuukausina uutisia tai vilkuillut ympärilleen kaupan vihannesosastolla, ei ole voinut välttyä termeiltä "satokausi" tai "sesonki". Olen täällä bloginkin puolella jo muutamaan otteeseen hehkuttanut Satokausikalenteria, ja sainkin sellaisen joululahjaksi. Mutta mistä oikein onkaan kysymys?Nimensä mukaisesti kyseessä on siis kalenteri, meidän tapauksessamme seinäkalenteri, mutta sitä on mahdollista saada myös taskukirjana tai pelkkänä kalakalenterina. Kalenteri listaa joka kuukausi sillä hetkellä parhaimmillaan olevat kasvikset, millä tässä tapauksessa tarkoitetaan vihanneksia, juureksia, marjoja, sieniä ja hedelmiä. Kalenterista löytyvät myös kotimaisten kalojen sesonkitiedot. Sesonkikasviksia suosimalla syöt edullisemmin, ekologisemmmin ja maukkaammin.Käytännössä kalenterin kuvan kohdalla on siis lista sen hetken satokausikasviksista. Kalenterin avulla on helppo seurata, mitä ostoslistaan kannattaa lisätä, ja se myös (ainakin omalla kohdallani) inspiroi kokeilemaan uusia kasviksia ja sen myötä myös uusia reseptejä, jolloin myös ruokavalio monipuolistuu. Listaan on lisäksi joka kuukausi merkattu tähdellä kuukauden suosittelut, esimerkiksi nyt tammikuussa näitä ovat appelsiini, kiivi ja verigreippi.Kalenterista selviävät myös kasvisten ravintoarvot, säilytystiedot sekä esimerkiksi se, onko kasvis herkkä etyleenille. Kalenterin loppuun on listattu 150 Suomessa myytävänä olevaa kasvista esittelyineen: kuinka niitä syödään, milloin ne ovat parhaimmillaan sekä esimerkkejä niiden käyttötavoista.Myös monet kaupat ovat huomioineet kasvisten satokaudet ja tämän yleistyvän uuden asenteen kulutustottumuksissa. Niinpä esimerkiksi Prismassa ja monissa muissa S-ketjun liikkeissä sesonkikasvikset on nykyään selkeästi merkitty vihannes- ja hedelmäosastolla.


Onko teilläkin innostuttu sesonkiruokailusta?

6 kommenttia:

 1. Kyllä! Nyt meillä ollaan syöty paljon appelsiineja ja ne on kyllä tosi hyvänmakuisia juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaupoissakin on nykyään todella hyvin esillä satokausituotteet! Oon tehosyönyt appelsiineja koko kuukauden, ne on vaan niin hyviä! :D

   Poista
 2. Ennen olin. Oma "kalenterini" taisi jäädä edelliseen kotiin koska täällä en sitä ole nähnyt :) Kiva siis kun muistutit tästä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, sun pitää kaivaa kalenteri taas esiin! ;)

   Poista
 3. Olen aikalailla sesonkiruokailija ja tämä kalenteri todellakin helpottaisi tässä asiassa. Näyttäisi sisältävän myös muuta mielenkiintoista tietoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lienee ollut eniten käytössä juuri tuo kalenterin lopussa oleva 150 kasviksen esittely, iso osa niistä kun on meille tuikituntemattomia! :D Viikon ruokalistaa miettiessä on kyllä helppo vilkaista kalenterin suosituksia ja rakennella ostoslistaa sitten sen mukaan. :)

   Poista