20.1.2016

Oodi Downton Abbeylle

Eilen katsoin lopultakin Downton Abbeyn kuudennen kauden, ja samalla koko sarjan päätösjakson. Minun oli tarkoitus katsoa se jo pari viikkoa sitten, mutta enemmän tai vähemmän tietoisesti olen yrittänyt lykätä väistämätöntä. Tuo jakso merkitsi hyvästejä rakkaalle sarjalle, jonka hahmojen mukana olen nauranut monet naurut ja itkenyt monet itkut, joiden mukana olen jännittänyt ja pelännyt, iloinnut ja rakastanut. On kuin hyvästelisi rakkaan ystävän viimeisen kerran.

Lopulta eilen illalla, kun Yle Areenassa jaksolla oli enää kolme tuntia katseluaikaa, päätin vihdoin rohkaista itseni ja katsoa tuon jäähyväisjakson. Varasin tietenkin myös viereeni tarpeeksi nenäliinoja, sillä eihän siitä ilman kyyneleitä selvitty.Downton Abbeyta seuranneet tietävät, kuinka laadukkaasta ja kertakaikkisen upeasta sarjasta on kyse. Siitä kertovat huolella valitut näyttelijät, heidän luontevaakin luontevammat roolisuorituksensa, viimeistäkin yksityiskohtaa myöten hiotut visuaaliset puitteet, sekä tietenkin mukaansatempaavat ja niin empaattiset tarinat. Näiden kuuden kauden aikana on ollut ylä- ja alamäkiä, kuten elämässä aina. Yhden menetys voi tuntua epäreiluakin epäreilummalta, kun taas toisen onni saa kirjaimellisesti itkemään ilosta.Sarjaa tuntemattomalle tässä hieman taustaa (sekä lämpimät suositteluni!). Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Downton Abbeyn kartanoon Pohjois-Yorkshiressa 1900-luvun alkupuoliskolla, ja siinä seurataan Crawleyn aatelissuvun sekä heidän palvelijoidensa elämää. Sarjassa seurataan sekä yläkerran jaarlin ja kreivittären perheen, että alakerrassa alati touhuavan palvelusväen moninaisia suhteita, tapahtumia sekä ilon ja surun hetkiä.

Sarja alkaa siitä, kun tieto Titanicin uppoamisesta saavuttaa kartanon. Sarjan edetessä koetaan mm. ensimmäinen maailmansota, Irlannin vapaussota, naisten kamppailu äänioikeudesta... Lisäksi vuosien varrella kartanoon saapuvat muun muassa sähkölamput, gramofoni, radio sekä puhelin. Kuinka modernia! Herrasväellä on tietenkin myös, noh, ajankohtaan nähden varsin sopivat harrastukset.Näyttelijäkaarti on muodostettu suurelle yleisölle enimmäkseen uusista kasvoista, ja sittemmin sarjasta tuttuja naamoja on näkynyt mm. Game of Thronesissa ("You know nothing, Jon Snow"). Yksi supertähti joukossa kuitenkin on, ja hänet on myös äänestetty fanien keskuudessa sarjan kaikkien aikojen rakastetuimmaksi hahmoksi. Kyseessä on tietenkin rautainen Maggie Smith. Muissa rooleissa ovat mm. Hugh BonnevilleJessica Brown FindlayLaura CarmichaelJim CarterBrendan CoyleMichelle DockerySiobhan Finneran sekä Joanne Froggatt. Todellisuudessa väkeä talossa ja talon ulkopuolella riittää niin paljon, että menisi liian paljon palstatilaa luetella sarjan kaikki näyttelijät.


Ja hei, jos en tätä moninkertaisesti palkittua sarjaa ole vielä ylistänyt tarpeeksi, niin onhan tämä katsomisen arvinen jo pelkästään UPEAN puvustuksen vuoksi!Oih, mun pitää varmaan aloittaa sarja alusta! On jo nyt ikävä!

8 kommenttia:

 1. Pitäsköhän munkin jossain vaiheessa kattoa tää sarja? :D Tässäkin kohtaa on sivistyksessä iso aukko! Historiallinen kun on aina hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! :) Vaikka itse henkilöt ja tarinat ovatkin fiktiivisiä, sivutaan juonessa tosiaan paljon myös tosielämän tapahtumia. Kaiken kaikkiaan sarjasta saa loistavan kuvan sen ajan maailmanmenosta. :)

   Poista
  2. Ps. Netflixistä löytyy ensimmäiset 5 kautta!

   Poista
  3. Nonii, ehkä mä joudun sitten kattomaan sen jossain vaiheessa! Se sopivasti loppukin nyt - en tykkää kattoa keskeneräisiä sarjoja ja ootella uusia kausia tulevaks! :D Ehkä tän Californicationin jälkeen...

   Poista
 2. Sama homma, alusta vaan!! Tosin nyt mulla on menossa Open upon a time Viaplayn puolelta kun Downton abbeyn olen katsonut loppuun. Innolla odotan Mr. Selfridgen uutta kautta myös, pitäisi nyt keväällä tulla. Tälläset historiajutut kyllä iskee muhun, pakko sanoa :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Mr. Selfridgeä itse asiassa olenkin katsonut pari jaksoa, pitäisi katsoa se joskus ihan "kunnolla"! Mä nyt aloitin sen Downtonin uudestaan alusta, mut mulla ois kyllä Mad Meniäkin vielä pari tuokkaria jäljellä. Hyvä vaihtaa välillä vähän vuosikymmentä. ;) Once upon a timea (sitä varmaankin tarkoitit?) katsoin kans muistaakseni pari ekaa kautta, mut sit se vaan jotenkin jäi.

   Poista
 3. Noh, nyt munkin on ihan pakko kattoa tää :D Ensin kyllä katon Frasierin loppuun (sen ehkä 4 tai 5 kerran :D) ja sitten alottaa tämä :) Tätä on niin hirveästi kehuttu joka puolella, että enhän mä nyt voi elää pimennossa! :D Netflix on kyllä ihan huippu, varsinkin nyt kun tarjontakin on jo vähän monipuolisempaa.. monta hyvää sarjaa odottamassa kattomistaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, liityhän kerhoon! ;) Frasier on kyllä loistava, en tosin ole koskaan katsonut sarjaa alusta loppuun, vain jaksoja sieltä täältä niiden tullessa telkkarista. Netflixiin on viime aikoina ilmestynyt paljon myös loistavia elokuvia, mm. Casablanca! :)

   Poista