21.2.2016

Kohti Oscareita: CCMA, SAGA ja BAFTA

Oscar-gaalaan on tasan viikko, ja gaalakuume sen kuin nousee! En ole vieläkään ehtinyt (tai oikeastaan jaksanut tältä väsymykseltäni) katsoa kaikkia ehdokkaita, mutta vielä on viikko aikaa ravata elokuvissa! Erilaisia elokuva-alan palkintoja on tosin jaettu jo sen verran, että jo nyt pystyy hieman saamaan osviittaa potentiaalisista Oscar-voittajista. Ajattelin tiivistää yhteen postaukseen näistä mielestäni ne tärkeimmät: Critics' Choice Movie Awards, Screen Actors Guild Awards sekä British Academy Film Awards. Voit tarkistaa myös Golden Globe -voittajat tästä aiemmasta postauksestani.

Olen rajannut voittokategoriat ns. top-kutoseen, sillä eri gaaloissa jaetaan palkintoja hieman eri kategorioittain. Näitä ovat siis paras elokuva, ohjaus, mies-ja naispääosat sekä mies- ja naissivuosat.Critics' Choice Movie Awards pidettiin 17. tammikuuta Santa Monicassa Kaliforniassa. Gaalan järjestää vuosittain Broadcast Film Critics Association (BFCA), joka on noin 250 elokuva-, televisio- ja radiokriitikon muodostama järjestö. Kyseinen gaala on järjestetty vuodesta 1995, eli tänä vuonna se pidettiin 21. kerran. Gaalassa jaetaan palkinnot sekä televisio-, että elokuvasarjoissa, joten luonnollisesti keskitymme tässä nyt ainoastaan jälkimmäiseen. Tässä siis elokuva-alan kriitikkojen valinnat:


Paras elokuva: Spotlight

Paras ohjaus: George Miller (Mad Max: Fury Road)

Paras miespääosa: Leonadro DiCaprio (The Revenant)

Paras naispääosa: Brie Larson (Room)

Paras miessivuosa: Sylvester Stallone (Creed)

Paras naissivuosa: Alicia Vikander (The Danish Girl)


Hieman yllättäen parhaan elokuvan palkinnon veikin Spotlight, ja ohjauksen puolestaan vei George Miller, vaikka toki itse tykkäsin Fury Roadista erittäin paljon. Spotlightia en ole vielä nähnyt, mutta se olisi tarkoitus käydä katsomassa ihan näinä päivinä. Toisaalta ehkä ihan hyväkin, ettei The Revenant ja Iñarritu puhdista pöytää ihan joka gaalassa... Muut palkinnot olivat käytännössä toisintoja Golden Globeista. Tosin siinä missä naissivuosan vei globeissa Kate Winslet, meni kriitikoiden valinta Alicia Vikanderille. Näiden kahden leidin kohdalla taistelu Oscarista lieneekin kaikkein täpärin!

Lisähuomio: tässä gaalassa annettiin palkinto myös parhaasta "näyttelijäjoukosta elokuvassa", ja tämän palkinnon vei Spotlight. Erikseen palkittiin myös paras action-elokuva, ja pystin vei luonnollisesti Mad Max: Fury Road. Lisäksi palkittiin paras nuori näyttelijä, paras mies- ja naisnäyttelijä action-elokuvassa, parhaat näyttelijät komedioissa, paras sci-fi tai kauhuelokuva, jne jne.

Täältä voit tarkistaa täyden listan CCA-gaalan voittajista.

Screen Actors Guild Awards järjestettiin 22. kerran 30. tammikuuta Los Angelesissa Kaliforniassa. Kyseessä on nimensä mukaisesti näyttelijöiden toisilleen antamat palkinnot. Gaalan järjestää Screen Actors Guild -näyttelijäjärjestö, ja sitä pidetään yhtenä arvostetuimmista palkintogaaloista Oscareiden ja Golden Globien ohella. Palkinnot jaetaan sekä elokuva- että televisiotyöstä. Muista gaaloista poiketen palkintoja jaetaan ainoastaan näyttelemisestä, ei esimerkiksi ohjauksesta. Niinpä mainitsen tässä ne viisi tärkeintä kategoriaa:


Paras näyttelijäkokoonpano: Spotlight

Paras miespääosa: Leonardo DiCaprio (The Revenant)

Paras näispääosa: Brie Larson (Room)

Paras miessivuosa: Idris Elba (Beasts of no nation)

Paras naissivuosa: Alicia Vikander (The Danish girl)


Kuten ohesta näkee, on lista hyvin samanlainen CCA:n palkinojen kanssa. Tosin Idris Elban miessivuosapalkinto on raikas vaihtelu Syltyn palkintorohmuun. Tuo "paras näyttelijäkokoonpano" on myöskin toisinto kriitikoiden näyttelijäkokoonpano-kategorialle, ja onkin virkistävää, etteivät palkinnot mene joka kerta yksittäisille näyttelijöille. Toisinaan tiimityö on kaikkein parasta!

Lisähuomio: Parhaan draamasarjan näyttelijäkokoonpanon palkinnon vei iki-ihana Downton Abbey! Lisäksi palkittiin monenmoisia muita palkintoja, kuten paras stunttiryhmä elokuvassa (Mad Max: Fury Road) ja televisiosarjassa (Game of Thrones).

Koko listan voittajista voit tarkistaa täältä.The British Academy of Film and Television Arts, eli tunnetummin BAFTA on yksi tunnetuimpia ja arvostetuimpia elokuvajärjestöjä. Saman nimen alla jaetut palkinnot on jaettu vuodesta 1947 lähtien, eli se onkin Oscar-gaalan ja Venetsian elokuvajuhlien lisäksi vanhimpia vuosittaisia elokuva-alan palkintogaaloja. Tänä vuonna se pidettiin 69. kerran 14. helmikuuta. Tässä tämän Lontoossa pidetyn gaalan tärkeimmät palkinnot:


Paras elokuva: The Revenant

Paras ohjaus: Alejandro G. Iñárritu

Paras miespääosa: Leonardo DiCaprio (The Revenant)

Paras naispääosa: Brie Larson (Room)

Paras miessivuosa: Mark Rylance (Bridge of Spies)

Paras naissivuosa: Kate Winslet (Steve Jobs)


Tämä gaala oli The Revenantin juhlaa, sillä elokuva nappasi viisi palkintoa kahdeksasta ehdokkuudestaan. Huomaa, että tällä kertaa sivuosapalkinnoissa suosittiin brittejä, ja Mark Rylacen pysty olikin hienoinen yllätys.

Lisähuomio: koska kyseessä on brittien elokuvapalkintogaala, oli erikseen omat kategoriansa mm. parhaalle brittielokuvalle (Brooklyn), uudelle nousevalle tähdelle (John Boyega) sekä parhaalle brittikäsikirjoitukselle/-ohjaukselle (Naji Abu Nowar, Rupert Lloyd).

Täältä löytyvät kaikki BAFTA-palkinnon saajat.Näiden jo annettujen palkintojen valossa ainakin Leonardo DiCaprion kohdalla voisin jo povata lähes varmaa Oscar-pystiä, mutta monessa muussa kategoriassa palkinnon saaja ei olekaan niin selkeä. Jokainen palkintogaala on osaltaan juuri sopivasti sekoittanut pakkaa, joten ensi sunnuntain Oscar-gaalasta tulee kyllä erittäin jännittävä!

Parhaan elokuvan pystistä taistelevat melko varmasti Spotlight ja The Revenant, ja paras ohjauskin jaetaan luultavasti näiden samojen elokuvien kesken. Naispääosan voisin melko vahvasti ennustaa menevän Brie Larsonille, mutta naissivuosasta taitaa tulla tiukka taisto Kate Winsletin ja Alicia Vikanderin välillä. Itse asiassa olen todella yllättynyt, ettei Cate Blanchett ole napannut vielä yhtään pystiä roolistaan elokuvassa Carol. Ehkä hän tekeekin oscareissa mustat hevoset? Miessivuosan vie luultavasti Sylvester Stallone, mutta veikkaan näin ihan puhtaasti aiempien gaalojen ja voittojen perusteella. Inside out on varma voittaja animaatiokategoriassa, ja luulen parhaan dokkarin pystin menevän Amylle. Kaikki Oscar-ehdokkaat löytyvät täältä.

Aiotteko itse seurata ensi sunnuntain Oscar-gaalaa? Mitkä ovat teidän veikkauksenne?

5 kommenttia:

 1. Noup, pakko nukkua sunnuntai-maanantai-välinen yö kun on mentävä töihin aikasin. Voiskohan Oscar-gaalaa varten saada virallisen vapaapäivän maanantaille? :D Pitkään aikaan ei oo tullut gaalaa katsottua, mutta nyt se kiinnostais kyllä. Harmi, että se kestää aina niin kauan ja siellä on välissä jotain jonninjoutavaa (ainakin silloin 10 vuotta sitten oli!)

  Oon edelleen sitä mieltä, että Eddie Redmayne sais voittaa sen miespääosan. Leo ei vaan ollut riittävän hyvä tossa Revenantissa verrattuna miten loistava Redmayne oli Danish Girlissä. Leokin kyllä ansaitsee palkinnon, että voisko ne palkita tänä vuonna kaks miespääosaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, mäkin aattelin mennä samoilla unilla ja silmillä sit gaalan jälkeen suoraan töihin. :D Mut sulla on kyllä sen verran vaativampi työ, että kunnon yöunet on tosiaan tärkeämmät! Ei parane nukahtaa kesken leikkauksen, tms... :D Oon kyllä samaa mieltä, että Oscar-gaalan jälkeen pitäisi olla valtakunnallinen vapaapäivä! Mut ne "tärkeimmät" palkinnot tulee ihan viimeisenä, eli pistä kello soimaan kuudelta ja kato vika osa gaalasta?

   Ja hei, vaikka miten rakastankin Eddietä, tänä vuonna mä liputan kyllä ihan täysillä Leon puolesta! Eddie on vielä niin nuori kaveri, että se ehtii kyllä voittaa monet pystit vuosien varrella. ;)

   Poista
  2. Musta tuntui trailereita joulukuussa katsellessani, että Eddie Redcarpet iskee tuplat tilastoihin, mutta ehkä tuo Danish Girlin roolisuoritus Eddieltä on liian samanlainen ja -tyylinen, kuin Kaiken Teoriassa. Alicia Vikander sais voittaa roolistaan kyllä Oscarin, mutta Kate Winslet oli Steve Jobsissa niin hyvä, että saapa nähdä...

   Laadukas vuosi, Leon vuosi. Niin se vain tällä kertaa on :)

   Poista
 2. Mua kyllä hirveesti kiinnostais kattoa ja joskus olen katellutkin tallennuksesta tyyliin seuraavana päivänä :) Mua ei niin haittaa, vaikka jotain "spoilaantuiskin", haluan vaan nähdä sen koko tapahtuman. Niissä on aina se tietty fiilis, semmonen jotenkin hieno ja erilainen..

  Revenant ei ole ihan hirveesti kiinnostanut, sitä on hehkutettu ihan liikaa :D Silti se on varmaan pakko jossain kohdin katsoa.. Tänä vuonna on muutenkin tulossa paljon semmosia, mitkä pitää päästä näkemään ja vuoden aloittikin hyvin Deadpool! :)

  VastaaPoista
 3. Episodi heitti Big Shortin niin Parhaan Elokuvan kuin Ohjauksenkin voittajasuosikikseen. Pakko ottaa uudestaan vielä sekin haltuun tässä, kun ekalla kerralla meni vähän sivusilmällä sen katsominen. Revenant ja Spotlight on imat suosikit, myös Mad Max tulee varmasti Revenantin kanssa putsaamaan pöytää Oscareissa.

  VastaaPoista