21.3.2016

Euroviisut: ensimmäinen katsaus

Vihdoin on se aika vuodesta, kun kaikki Euroviisuissa kilpailevat maat ovat valinneet omat edustuskappaleensa ja -esittäjänsä. Varma kevään merkki siis! Olen nyt kuunnellut pari kertaa läpi jokaisen biisin (okei, joitakin jo useampia kertoja, sillä en vain ole malttanut odottaa :D), ja ensivaikutelmani on tämä:

Tuttuun tapaan viisussa on taas komea valikoima mies- ja naissolisteja, yhtyeitä ja duettoja. On poppia, rokkia, Balkanin rytmejä ja teknoa. Ns. vitsibiisejä tosin ei tänä vuonna ole. Yhtä selkeää voittajaehdokasta on vaikea ennustaa, toisin kuten esimerkiksi viime vuoden Måns Zelmerlöw, joka oli alusta asti ehdoton voittajasuosikki. Jännät viisut siis luvassa!Näin parilla ensikuuntelulla joukosta edukseen mielestäni erottuvat seuraavat maat (aakkosjärjestyksessä):

Azerbaidžan
Ruotsalaisiin biisintekijöihin luottava maa on viisujen luottomenestyjiä, ja se on ensimmäisestä osallistumisvuodestaan 2008 lähtien ollut lähes joka vuosi myös aina finaalin top-10:ssa (useimmiten jopa top-5:ssa), mukaanlukien koko kisan voitto vuonna 2011. Tällä kertaa tarjolla on menevä poppibiisi, kaunis ja eksoottinen laulajatar sekä tarttuva melodia. Kisan poppibiiseistä tämä on oma lempparini.
Belgia

Siis tää on tällä hetkellä varmaan mun lemppari! Ehdottomasti erottuu edukseen, kivan groovi ja persoonallinen biisi! Myös livenä esitys on sopivan funkki ja laulajatar on näpsäkkä ja energinen nuori nainen. Tekisikö tämä emmeliedeforestit tänä vuonna?
Islanti

Jo vuonna 2012 Islantia edustanut Greta Salóme on palannut edustamaan kotimaataan. Tykkään biisin kantrivaikutteisesta kelttiläisfiiliksestä, ja voisin kuvitella itseni Islannin (tai Irlannin) maisemissa tämän soidessa taustalla. Huomatkaa muuten interaktiivinen esitys, Måns taisi viime vuonna aloittaa uuden trendin.
Italia

Vuonna 2011 viisuihin palannut maa on joka vuosi siitä lähtien ollut suosikkejani. Tänä vuonna biisi ei ehkä ole järisyttävän kummoinen, mutta voih, mä en vain yksinkertaisesti voi vastustaa italian kieltä!

Ranska

Ranska onnistui pitkästä aikaa tekemään oikeasti hyvän viisubiisin! Tässä on energiaa, kiva rytmi ja tarttuva melodia. Vielä kun olisivat malttaneet laulaa koko biisin ranskaksi, sitä kun on mielestäni paljon mukavampi kuunnella kuin englantia. :)Ruotsi


Siis tää biisi on niin persoonallinen, että tykkään tästä ihan älyttömästi! If I were sorry! Mut ku en oo! :D Kyllä ne ruotsalaiset vaan osaa vuosi vuodelta!
Suomi

En aluksi pitänyt tätä Suomen edustusbiisiä oikein minään, ja mielestäni UMK-kisassa oli paljon parempiakin biisejä. Mutta nyt kun olen kuunnellut koko tämän vuoden viisujen tarjonnan muutaman kerran läpi, niin kyllähän tämä erottuu energisyydellään joukosta. Joten eiköhän tällä finaaliin mennä, mutta turha odotella voittoa. ;) Tässä ja Belgian biisissä on muuten paljon samaa! Silti omat tykkäykseni kallistuvat sinne Belgiaan.

Ukraina

Persoonallinen ja tietyllä tapaa synkkä biisi. Kylmät väreet taattu! Tulee mieleen viime vuoden Latvian Aminatan Love Injected. Todella ei-ukrainalainen biisi, eli positiivinen yllätys siis! :D
Viro

Rakas synnyinmaani kyllä osaa nämä persoonalliset viisubiisit vuosi vuodelta, vaikka toki pari lipsahdustakin on ollut joukossa. Viime vuoden Goodbye to yesterday (yksi mun lemppareista!) sijoittui finaalissa seitsemänneksi, ja voisin kuvitella tämänkin sijoittuvan top-kymppiin! Hitaasti alkava biisi yllättää, onkin kivan menevä ja myös hieman mahtipontinen. Mulla tulee joka kerta tätä kuunnellessa kylmät väreet. :D Euroviisuja parhaimmillaan!

Mua vähän harmittaa, ettei viisuihin toistamiseen osallistuvalla Australialla ole yhtä menevää biisiä kuin viime vuonna. Ihan kelpo biisi toki tänäkin vuonna, mutta se ei juurikaan erotu muista kappaleista. Tänä vuonna muuten Australia joutuu kisaamaan finaalipaikastaan muiden osallistujien tavoin ensin semifinaalissa, mutta luulen että maa menee joka tapauksessa jatkoon jo pelkän down under -kortin vuoksi.

Ranskankielisiä kappaleita on tänä vuonna kaksi: Ranskan ja Itävallan (!?) edustajat. Espanja puolestaan laulaa vaihteeksi englanniksi! Ehkä viime vuosien surkeat sijoitukset ovat saaneet spanskit harkitsemaan uudelleen äidinkielensä käyttämistä viisuissa, se kun ei oikein tunnu muuhun Eurooppaan iskevän. Okei, on ne biisitkin kyllä olleet ihan surkeita... Portugali ei lähtenyt tänä vuonna edes yrittämään, vaan päätti jättäytyä kisasta. Mun käy vähän sääliksi portugalilaisia, ne on siellä Euroopan reunalla eikä kukaan oikein tunnu muistavan niiden olemassaoloa...

Balkanin niemimaalta ei kyllä valitettavasti tullut tänä vuonna yhtään hyvää biisiä. Mähän tunnetusti fanitan balkanrytmejä ja ah, varsinkin niitä soittimia! Edes mun luottomaat Serbia ja Bosnia & Herzegovina eivät tänä vuonna yltäneet mun suosikkeihin. Turkkihan ei ole enää ottanut osaa kisoihin vuoden 2012 jälkeen petyttyään kisojen äänestysjärjestelmään. Eli villiä turkkilaista pepunkeinutusta ei ole luvassa tänäkään vuonna! :D

Voilà, siinä mun alustavat arviot! Miltä lista näyttää, oletteko samaa mieltä vai nouseeko joku muu maa sittenkin ylitse muiden? Olisi kiva kuulla muiden viisufanien mielipiteitä! :)

5 kommenttia:

 1. Pitääkin jossain vaiheessa kuunnella nämä kaikki läpi. Melodifestivalenia tuli seurattua ja mun mielestä paras biisi ei päässyt jatkoon. En myöskään lämpene tolle Suomen kappaleelle, mut ne onki lähes poikkeuksetta ollu tosi huonoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro sitten toki omat suosikkisi, on hauska vertailla ihmisten musamakuja! :)

   Poista
 2. Kuuntelen tässä just läpi näitä ja ainakin nyt heti yks suosikki nousi esille, eli toi Armenia! Mutta me tykätäänkin paljolti tommosesta EDM-tyyppisestä musiikista :) Mutta Euroviisu-iltamat taas tiedossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti mennä saman tien kuuntelemaan, että mikäs se Armenian biisi olikaan. Ihan mielenkiintoinen biisi kyllä, muttei ihan yllä omiin suosikkeihin. :)

   Poista
 3. Mä olisin toivonut Suomen viisuksi joko sitä duettoa tai sitten sitä yhden miehen (Mikael Saari?) biisiä. Ei toi valinta oikein iske 😕

  Kiitos että linkkasit blogisi 😊

  VastaaPoista