17.4.2016

Sittenkin migreeniä?

Mun oli tarkoitus tänään vastata lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, mutta viikonloppu ei nyt sitten taaskaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Eilispäivä alkoi todella hyvin. Heräilimme rauhassa, kävimme kevyellä lenkillä, teimme ruokaa ja siivoilimme. Kuitenkin ruokaa laittaessa seuraani liittyi vaivihkaa vanha kunnon päänsärky, joka voimistui voimistumistaan. Ensin ajattelin sen johtuvan niska- ja hartiajännityksestä, joten venyttelin, hieroin, roikuin leuanvetotangossa sekä availin niskajumeja putkirullalla, mutta mikään ei auttanut ja loppupäivä kuluikin sitten sängyssä verhot kiinni ja ämpäri vieressä. Kyllä, kävin myös ns. halailemassa vessanpönttöä, ja huono olo jatkui koko illan.

Kova päänsärky yhdistettynä huonoon oloon tietenkin viittaa migreeniin, mutta koska minulla ei ole näiden särkyjen yhteydessä koskaan ollut näköhäiriöitä, ei migreeniä ole koskaan diagnosoitu, joten en ole myöskään saanut kunnon lääkitystä. Yleensä olen ottanut näihin voimakkaisiin päänsärkyihin ibuprofeenia ja parasetamolia yhteensä sen sallitun kolme grammaa, eikä kipu silti helpota, joten eilen en edes alkanut rääkkäämään vatsaani lisää turhilla lääkkeillä. Kuitenkin eilen vessassa istuessani, yltäpäältä kylmässä hiessä ja huoneen pyöriessä mietin, ettei tämä nyt mitään normaalia jännityspäänsärkyäkään voi olla.

Yöni nukuin todella katkonaisesti, sillä särky ei helpottanut millään, ja pitkään oli myös vielä huono olo (onneksi sängyn vieressä olevaa sankkoa ei kuitenkaan tarvinnut käyttää). Aamuyöllä olin hereillä useamman tunnin, enkä enää saanut kunnolla unta. Tänään päänsärky on ollut päällä koko päivän, tosin ei ihan niin voimakkaana kuin eilen. Niinpä päivä on kulunut lähinnä sohvalla maatessa ja välillä torkkuessa. Tällä kertaa otin kyllä kipulääkettä heti aamusta, muttei se auttanut.

Niinpä kaipaan nyt vertaistukea: onko sinulla migreeni, kuinka se oireilee, ja onko se ollut ns. epätyypillinen, kuten omalla kohdallani? Oletko kuitenkin saanut diagnoosin ja lääkityksen, vai kärsitkö edelleen kivuista kuten minä?

Ajattelin itse joka tapauksessa huomenna varata ajan lääkärille, jo siitä syystä, että migreenitaipuvaiselle ei suositella yhdistelmäpillereitä, joten lienee paikallaan vaihtaa minipillereihin. Ääh, päänsärky on kyllä ehkä rasittavin vaiva, sillä se vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti ihan kaikkeen tekemiseen, ja ainakin omalla kohdalla särky on todella lamauttava. Niinpä tämäkin viikonloppu on mennyt käytännössä aivan hukkaan. Pitää vain toivoa, että tänä yönä saisin nukuttua, ettei huominen työpäivä mene näissä samoissa kivuissa.

4 kommenttia:

 1. Mulla on samantyyppistä migreeniä kuin sullakin.. Yksipuolista silmän ja takaraivoon alueilla pahiten tuntuvaa. Kipu voi olla tosi voimakasta ja aiheuttaa huonoa oloa (joskus ylen antaminen helpottaa kipuja hetkeksi...), eikä helpotusta oikein millään. Oon kans kokeillu paracetamolit ja ibuprofeenit ja niillä harvoin on vaikutusta. Joskus myös minttupippuri-essenssi ohimoilla tai kevyt liikunta auttaa jos päänsärky on ihan alkuvaiheissa. Muuten joku hiljainen ja pimeä paikka voi tehdä hyvää, vaikkakin harvoin auttaa. Mut sun päänsäryn merkit viittaa kyllä migreeniin. Ei niitä auroja kaikilla ole ! Kannattaa myös tarkastella mitkä asiat laukaisee kivut, mulla itsellä jumittaa, stressi, nälkä, väsymys, ohut vuoristoilma jne.. ja käy neurologilla. Itse olen kanssa menossa koska viime aikoina ei vain ole ollut aikaa, mutta joku niksit tähän on keksittävä! Ja merkkaa johonkin kalenteriin kuinka usein ja miten pitkään kivut kestävät. Lääkäri osaa paremmin auttaa jos on jotain selkeitä tietoja kerrottavana.

  VastaaPoista
 2. Hep! o/ Tosin melkein omalla kohdalla voinen jo sanoa päässeeni migreenistä eroon. Se alkoi joitakin vuosia sitten, ensin vähän helpompana ja sitten pahimmillaan 2-3 päivän pituisina jaksoina, jopa ihan pari kertaa kuukaudessa. Mullakaan ei ole aurallinen, vaan toiseen silmään tulee roskantuntu yleensä päivää ennen kohtausta. Silmään tulee ihan semmonen olo, niinkun joku harmaa läntti olis koko ajan silmän päällä häirittemässä ja siitä osaan jo laskea yks yhteen. Sain melkein heti migreenilääkityksen ja olen siihen tosi tosi tyytyväinen; kohtauksen alettua (siinä vaiheessa, kun sen tietää olevan nimenomaan migreeniä) otan tabun (sumatriptaani) ja kohtaus kestää n. tunnin. Lääke tuo sivuvaikutuksena leukajumin, mutta onneksi se helpottaa oloa sitte lopulta. JA melkeinpä heti, kun lopetin yhdistelmäpillereiden käytön, migreeni hävis melkein 90% kokonaan pois! :o Nyt kärsin siitä enää n. 1-3 krt vuodessa ja sillonkin pääsen siitä yleensä eroon 1g Panadolilla.

  Kantsii mennä lääkäriin ja kerro kaikki oireet. Lääkäri voi pistää sut täyttämään migreenipäiväkirjaa ja voi tehdä muutaman kysymyksen lomakkeella vähän selvitystä oireisiin. Ja muutenkin jo toi, että kun mikään särkylääke ei auta, niin se jo kertoo jostain. Tsempit! Onneksi lääkärit yleensä ottaa ihan tosissaan noi migreenikohtaukset ja määrää lääkkeet :)

  VastaaPoista
 3. Mullakaan ei ole auraoireita, paitsi kun käytin yhdistelmäpillereitä tuli pari kertaa pelkkiä näköhäiriöitä. Mulla tulee välillä jäätävä migreeni jos nukun liian pitkään tai katkonaisesti, siskolla on sama ongelma. Siihen ei liity auraoireita, mutta kova päänsärky ja oksentaminen. Mä kävin yksityisellä eikä se lääkäri kauheesti kysellyt, mutta sain lääkkeen joka on nenäsumutteena. Ei tarvii pelätä että oksentaa lääkkeen samantien ku on nielassu sen :D

  VastaaPoista
 4. Mulla on tyypillinen aurallinen migreeni, joka alkaa näön hämärtymisellä. Sen jälkeen tulee sahalaidat, yleensä vasempaan silmään ja sitten jossain vaiheessa sahalaidat häviää, näkö palautuu ja alkaa särkeä päätä. Ei järkyttävää pääkipua vaan sellanen aika perus, jossain määrin jopa siedettävä. Paras lääke on Burana tai Panadol, yleensä pärjään ihan nelisatasella buranalla jos sen ottaa heti kun näköoireet alkaa. Sillä välttää sitten sen pääkivun. Koko episodin jälkeen on yleensä vähän höntti olo, pää tuntuu tyhmältä.

  Nyt uutena on tullut myös pahoinvointia aina silloin tällöin, yleensä sillon kun oon töissä pitämässä jotain instrumenttiä steriiliks pukeutuneena. On tullut kylmänhikisyyttä, kuristumisen tunnetta, huonoa oloa ja sitten migreeni. Oletan näiden kulkevan käsi kädessä.

  Yleensä mulle tulee migreeni monena päivänä putkeen.

  Kerran oon kokeillut sumatriptaania migreenikohtaukseen ja sivuoireet oli niin järkyttävät (huonompi olo, karsea särky päässä, lihassärky ympäri kroppaa, huimaus ym), että jäi sen lääkkeen käyttö siihen. Nyt apteekissa olis estolääkkeet (koska aurallinen migreeni, vähintään kerran 4 viikossa oli perusteena), mutta en ole hakenut. Toistaiseksi oon pärjännyt käsikauppalääkkeillä. Mulla migreeni tulee hyvin niska-hartiajumeista, leuan jännittämisestä, hampaiden narskuttelusta tai liiallisesta puremisesta, huonosti nukutuista öistä.

  Ja mitään hormoniehkäisyjä en enää harkitse. Aurallisen migreenin kanssahan se melkein on sääntökin, että e-pillerit ei oo hyvä yhdistelmä - vielä kun siihen lisää suvun sydän- ja verisuonitaudit.

  Parasetamolihan on vatsaystävällinen lääke, että kyllä sitä tällasissa tilanteissa kannattaa ottaa se maksimi 3g/päivä, siihen lisäks sitten ibuprofeiinia. Jos harvakseltaan käyttää niin uskaltaa ottaa isojakin määriä (ei yli maksimin tietysti), koska ei se vatsa muutamasta käyttökerrasta vielä mene sekaisin tai tule mitään mahahaavan riskejä. Nuo perussärkylääkkeet on kuitenkin yleensä se paras mahdollinen apu migreeniin - näin on lääkärit mulle ainakin todenneet. Pikkuveli käyttää migreenin kanssa lihasrelaksantteja kun silläkin tulee niska- ja hartiajumeista migreeni, mutta toki ne voi jossain määrin olla vähän riskialttiita.

  VastaaPoista