29.5.2016

Operaatio kissakaverit

Kun alkuperäinen kissa-asukas on itsepäinen, reviiritietoinen sekä erittäin epäluuloinen muita kissoja kohtaan, ei uusiin kissakavereihin tutustuminen käykään niin helposti, kuin voisi olettaa. Tämä huomattiin jo lainakissamme Sasun kohdalla. Vaikka Iines olikin nuorempana utelias ja innokas tutustumaan muihin kissoihin, ovat huonot kokemukset äitini kissan Piksun sekä Sasun kanssa saaneet sen pelokkaaksi ja erittäin araksi. Niinpä uuden tulokkaamme Kanelin kohdalla on siis otettu kaikki niksit ja keinot käyttöön, ja google on käynyt kuumana.




Niksi numero yksi: pidä vanhan kissan reviiri mahdollisimman muuttumattomana.

Kissamme ovat siis eri huoneissa, mutta päivisin kissojen ollessa päiväunilla pidämme ovet avoinna, jotta ilma ja kissojen hajut sekoittuvat. Iines on olohuone-keittiö -akselilla, ja Kaneli on makuuhuoneessa, ja molemmilla on luonnollisesti omat ruoat, hiekat, kiipeilypuut sekä lelut. Öisin ja poissaollessamme ovet ovat tietenkin kiinni, jotta ikäviltä yhteenotoilta ja yllätyksiltä vältytään. Näin Iineksellä on suurempi osa asunnostamme, ja hiekkalaatikko sekä ruokakupit ovat tutulla paikallaan, eikä Iineksen reviiri näin ollen muutu radikaalisti.



Ainoa ongelma on se, että Kaneli alkaa heti itkemään ikäväänsä, mikäli se jätetään yksin makuuhuoneeseen, joten jommankumman on oltava aina paikalla tai kuunneltava sydäntäsärkevää nau'untaa oven takaa. Niinpä ovien pitäminen auki, tai edes raollaan helpottaa pienen ikävää, mutta Kaneli on tietenkin utelias, ja tuleekin välillä tutustumaan olohuoneen puolelle. Mikäli Iines nukkuu esimerkiksi kylpyhuoneessa, olemme antaneet Kanelin tutustua rauhassa koko asuntoon ja jättää hajumerkkejään, ja samalla haistella Iineksen reviiriä.

Kissat ovat myös muutaman kerran nähneet vilaukselta, ja kerran Kaneli onnistui yllättämään (ja säikäyttämään) Iineksen tämän ollessa nokosilla Tommin työtuolilla, johon Kaneli hiipi salaa nuuskimaan. Sähinähän siitä sitten lopulta tuli. :D




Niksi numero kaksi: sekoita hajut

Kissojen tärkein aisti on hajuaisti, ja vanha kissa on hyvä tutustuttaa uuteen ensin hajujen kautta. Olen rapsutellut molempia kissoja vuorotellen pesemättä käsiäni välissä, jolloin Iines on haistellut Kanelin hajuja sormissani, ja toisin päin. Myös Kaneli jättää olohuoneen puolella ollessaan omia hajujaan ympäri asuntoa, joita Iines sitten käy haistelemassa. Kissat ovat myös välillä haistelleet toisiaan makuuhuoneen oven alta.

Luin myös sellaisesta niksistä, että uuden kissan hajuihin hierottu kangaspala (esim. sukka) jätetään vanhan kissan ruokakuppien viereen, jolloin kissa yhdistää uuden hajun sekä ruoan. Tätä ei olla vielä testattu. Myös ruokakupit voidaan jättää suljetun oven molemmin puolin, jolloin kissat tottuvat toistensa hajuihin ruokaillessaan, ja toisen hajusta tulee miellyttävä assosiaatio. Tätäkään emme ole vielä testanneet, mutta varmaan kokeilemme seuraavaksi!




Niksi numero kolme: muista huomioida molemmat kissat!

Pennun kanssa on ihana leikkiä, ja onhan se niiiiin söpö, mutta pitää muistaa huomioida myös Iinestä! Olen silitellyt ja leikkinyt sen kanssa vanhaan malliin, ehkä jopa entistä enemmän, vaikka se onkin välillä erittäin epäluuloinen eikä tahdo oikein lähteä leikkeihin mukaan. Leikki kuitenkin vähentää kissojen stressiä ja saa ajatukset pois toisesta kissasta, joten siihen ollaan kyllä yritetty panostaa!



Olemme Tommin kanssa myös nukkuneet eri huoneissa, sillä Iines tulee normaalissa olosuhteissa aina nukkumaan meidän päällemme, joten en halua jättää häntä yöksi yksin. Niinpä toinen nukkuu pennun kanssa makkarissa, toinen sohvalla Iineksen kanssa. :D Huh, kunpa tätä ei jatkuisi enää kauaa...


Tosiaan, kissojen kanssa on parempi edetä liian hitaasti, kuin liian nopeasti. Jatketaan nyt ainakin vielä seuraava viikko näillä nikseillä, ennen kuin annamme kissojen oikeasti tavata kasvokkain.



Ja on minulla varmuuden vuoksi takataskussa myös erään kissakuiskaajan yhteystiedot! :D

Millaisia kokemuksia teillä on uusien lemmikkien tutustuttamisessa vanhoihin asukkeihin?

1 kommentti:

  1. Moikka Kaneli! Onpas se söpö! Terveisiä Kanelin emolta ja siskolta.

    VastaaPoista