24.2.2017

Tom of Finland — tarina nimimerkin takana

Kun joku sanoo sanat "suomalainen elokuva", ensimmäinen ajatukseni on lähes automaattisesti meh. En tiedä oletteko asiasta kanssani samaa mieltä, mutta mielestäni suurin osa kotimaisista leffoista on vähän mitäänsanomattomia. Ihan katsottavia juu, mutta ei kovinkaan mieleenpainuvia. Vain kourallisen elokuvia olen katsonut useammin kuin kerran, näihin lukeutuvat mm. Koirankynnen leikkaaja, Le Havre, Napapiirin sankarit, The Rare exports sekä Prinsessa.

Suurin osa nykyelokuvista tuntuu olevan yhdentekevää kertakäyttöistä komediahöttöä, jossa juoni on kökkö, dialogi surkeaa ja käteen jää lähinnä myötähäpeä elokuvan tekijöiden puolesta sekä ärsytys, että tästäkö mä maksoin. Toinen suomalaisen leffamaailman lempiaihe on tietenkin sota.

On siellä toki seassa hyviäkin elokuvia! Suomalaisista nykyohjaajista suosikkejani ovat Klaus Härö (mm. Postia pappi Jaakobille, Näkymätön Elina, Miekkailija), Aki Kaurismäki (mm. Boheemielämää, Le Havre) ja tämän Tom of Finland -elokuvan myötä myös Dome Karukoski (myös mm. Napapiirin sankarit).


Kuva: Tom of Finland foundation
Olen jo pitkään fanittanut Touko Laaksosta (1920-1991), eli siis taiteilijaa Tom of Finland -nimimerkin takana. Kun sain JKL-blogit -yhteisön kautta mahdollisuuden katsoa Tom of Finland -elokuva jo ennakkoon, olin tietenkin heti mukana!

Suomessa vielä jokin aika sitten melko tuntematon artisti on suureksi ilokseni saanut ansaitsemaansa tunnustusta viime vuosina, ja tänään ensi-iltansa saava elokuva tekee mielestäni loistavasti kunniaa hänen tarinalleen. Oli hänen taiteestaan mitä mieltä hyvänsä, niin olihan hän ihan uskomattoman taitava taiteilija! Olin viime kesänä hänen Taidehallin näyttelyssään aivan äimän käkenä!

Parituntisen elokuvan aikana liikuttiin niin Suomen jatkosodassa kuin Berliinin salaisilla homoklubeilla, Los Angelesin teknobileissä ja AIDS-klinikalla. Juonellisesti leffa keskittyy koko elämäntarinan sijaan muutamaan Laaksosen elämän käännekohtaan, jotka ovat muovanneet sekä häntä ihmisenä että hänen taiteilijauraansa.

Vuonna 1920 syntynyt Touko kasvoi aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli vielä rangaistava teko sekä Suomessa että muuallakin Euroopassa, eikä hän kuitenkaan monista aikalaisistaan poiketen koskaan kyseenalaistanut seksuaalisuuttaan. Tämä kuitenkin selittää, miksei hän ollut elinaikanaan tunnettu kotimaassaan, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa hän loi tietämättään aivan uudenlaisen homokulttuuriin. Tiesittekö esimerkiksi, että hän on ensimmäinen suomalainen artisti, jonka teoksia on ollut esillä MoMA:ssa New Yorkissa?

Elokuvan pääosassa Toukona loistaa suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon Pekka Strang, Toukon elämänkumppanin Velin roolissa on Lauri Tilkanen ja siskoa puolestaan näyttelee Jessica Grabowsky. Näiden kolmen välinen kemia on mielestäni saumatonta, ja roolitus on osunut hyvin kohdalleen. Vakavista aiheistaan huolimatta elokuva on tehty pieni pilke silmäkulmassa, ja suomalaisittain huumori on sopivan mustaa ja ironista.Tom of Finland saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Leffa on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa, ja se on saanut tunnustusta myös Amnestylta ja SETAlta. Lisäksi elokuva palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla, jossa se sai ensi-iltansa tammikuussa. Leffa saa myös minulta lämpimät suositteluni! :)

Kuinka moni aikoo käydä katsomassa elokuvan? Entä mitä mieltä yleisesti olette Toukosta ja hänen taiteestaan? Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä! :)

2 kommenttia:

 1. Täytyy se varmaan jossain vaiheessa katsoa, mutta en tiedä, menenkö ihan leffaan asti sitä tuijottelemaan. Mielenkiintoiselta kyllä vaikuttaa, etenkin kun ottaa huomioon, että kyseessä on suomalainen leffa. Itselläni on vähän sama fiilis suomalaisista leffoista kuin sulla, aika moni niistä ei jaksa säväyttää. Tässä oli kuitenkin sisältöä ja minut sai kiinnostumaan jo se, että leffan näyttelijäkaarti ei koostu niistä samoista tusinanäyttelijöistä, joita tungetaan joka paikkaan (Hirviniemi, Kosonen, Vatanen, Nieminen, Kuusela ym).

  Ootko muuten kattonut Tummien perhosten kodin? Dome Karukosken ohjaama ja mun rankingissa suomalaistent leffojen TOP1.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei jos innostut teatteriin katsomaan vaikka superpäivänä, niin voin liittyä seuraan! Haluan nimittäin nähdä tuon uudestaan. :)

   En oo itse asiassa kattonut Tummien perhosten kotia, vaikka monesti on kyllä ollut tarkoitus. Pitäis muutenkin vähän ryhdistäytyä näiden Suomi-leffojen saralla, varmasti hyviä leffoja riittää, jos vaan malttais katsoa niitä ahkerammin!

   Poista