10.10.2017

Kolmekymmentä!

Täytin viikko sitten kolmekymmentä vuotta. Jostain syystä juuri kolmekymmentä on puheissa ja mediassa usein toistuva vuosiluku, ja kolmenkympin kriisi on lähes yhtä suitsutettu kuin keski-iän kriisi. Toki kriisejä tuntuu olevan jokaisen tasakymmenluvun yhteydessä, mutta juuri kolmekymppisiin liitetään ajatus aikuistumisesta ja elämän vakiintumisesta. Minulta onkin kysytty useaan otteeseen kuluneen viikon aikana, että miltä nyt tuntuu. Ai miltäkö?


Noh, ei oikeastaan yhtään erilaiselta. :D Tietenkin tätä maagista vuosilukua on osannut jo ennakoida, sillä ei sen saavuttaminen *le gasp* ole ollut yhtään yllätys. :D Mitään varsinaista kriisiä en ole potenut, tosin ehkä jonkin sortin elämän suurten linjojen hakeminen on ollut kyllä jo pari viimeistä vuotta päällä. Lasketaanko tämä sittenkin kriisiksi?


Kolmekymmentävuotias mielletään oikeasti aikuiseksi, kun ne twenty-something-hulluttelut jäävät taakse, ja elämä vakiintuu. On työpaikka, perhe ja asuntolaina, tai ainakin tämä tuntuu olevan yhteiskunnan oletuksena. Todellisuudessahan ainakin omassa lähipiirissäni harva on vielä tässä elämänvaiheessa. Toki useampi nyt, kuin vaikka vielä viisi vuotta sitten. Nämä paineet tuntuvat välillä omassakin niskassa, ja usein tulee mietittyä, että olenko mokannut jossain, kun en täytä näitä perinteisiä ns. yhteiskuntakelpoisen kansalaisen kriteerejä.


Kieltämättä astetta suurempia kysymyksiä on tullut pyöriteltyä viime aikoina mielessä. Missä haluaisin asua? Mitä tehdä työkseni? Pitäisikö vielä lähteä uudelleen opiskelemaan? Mitä alaa? Mikä kiinnostaa, vai kiinnostaako sittenkään mikään? Pitäisikö aloittaa uusi harrastus? Vaihtaa työpaikkaa? Asuinkaupunkia? Asuinmaata? Ei onneksi kumppania sentään, siihen olen oikein tyytyväinen! :D


Olen varma, etten ole näiden kysymyksieni kanssa yksin, ja onkin jossain määrin lohduttavaa tietää, etteivät nämä pohdinnat tule luultavasti ikinä loppumaan. Tuskin kukaan ajattelee, että nyt olen tehnyt ja saavuttanut elämässäni kaiken, eikä mitään tavoiteltavaa enää ole jäljellä. Tai ainakin toivon, ettei kukaan ajattele niin. Eli vaikka näitä kysymyksiä riittääkin, olen itse asiassa iloinen että niitä on niin paljon, ja että minulla on vapaus valita niihin itse ratkaisu. Rohkeutta vaatiikin sitten itse toteutus.


Jos totta puhutaan, niin olen kolmekymppisistä jopa vähän innoissani. En näe syytä potea jotain katkeraa nostalgiaa tai mieltää itseni vanhaksi (eihän kolmekymmentä edes ole vielä ikä eikä mikään!). Olen elänyt oikein aktiivisen ja railakkaan kakskymppis-vuosikymmenen, kartuttanut kokemuksia, nähnyt maailmaa, solminut rakkaita ystävyyssuhteita, ja toivottavasti myös tullut hivenen viisaammaksi. Iän myötä on tullut tietynlainen varmuus ja vahva itseluottamus. Kyllä minä selviän ja pystyn.


Toki välillä tulee kaiholla muisteltua menneitä, katseltua valokuvia ja Facebookin "tänä päivänä"-muistoja. Kun näen kaupungilla opiskelijoita haalareissaan ja naamiaisasuissaan, tulee pieni nostalgiaryöppy. Samalla kuitenkin huokaisen mielessäni helpotuksesta, että onneksi en enää ole tuossa elämänvaiheessa. :) Annoin opiskeluvuosille kaikkeni, ja sain irti vielä enemmän. Säilytän ihanat muistoni, ja odotan innolla tulevaa.


Uusi vuosikymmen, täältä tullaan!

7 kommenttia:

 1. Ihanaa pohdintaa! Olet niin kaunis!!!!

  VastaaPoista
 2. Samankaltaisia pohdintoja oli mullakin puolitoista vuotta sitten kun pyöreät kymmenet kolahti mittariin. Kauniita kuvia - ja mitkä nuo sienilamput on :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa kuulla, että samankaltaisia ajatuksia on ollut muillakin! Luulen että se on tässä iässä varsin tavallista. :)

   Haha sienet ovat osa Valon kaupunki -tapahtumaa, joka järjestetään Jyväskylässä joka syksy. :D Bongasin ne ja ajattelin heti, että niiden kaa tuleekin täydellisiä kuvia!

   Poista
 3. Hyvä postaus ja ihanat kuvat! Olet tosi kaunis. <3

  VastaaPoista
 4. Aivan ihania kuvia tässä postauksessa, upea toi mekko!! :) Paljon onnea uudelle vuosikymmenelle!! :)

  - Kiia / https://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista